NOS Voetbal

Tussen vier netten beleeft Feyenoord probleemloze avond tegen RKC

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - RKC Waalwijk

Feyenoord is weer een stap dichter bij de zestiende landstitel gekomen. De Rotterdammers beleefden een vrijwel probleemloze avond thuis tegen RKC Waalwijk (5-1 zege) en kunnen zich gaan focussen op de kraker tegen AS Roma donderdag in de kwartfinales van de Europa League.

Het verschil tussen de Rotterdamse koploper en de nummer twee Ajax en de nummer drie PSV blijft acht punten.

De wedstrijd tegen RKC kon op voorhand als een potentiële bananenschil voor Feyenoord worden gezien. De club heeft immers de bekeruitschakeling tegen Ajax in de benen en zal ook de krachtmeting met AS Roma al in het achterhoofd hebben gehad.

Trainer Arne Slot wilde niets weten van 'een tussendoortje' tegen RKC, dat Feyenoord vorig seizoen nog op 2-2 in De Kuip hield. "Dat zou hooguit zo kunnen zijn geweest als we in de competitie in niemandsland waren beland, maar we zijn de koploper", zei hij vooraf.

Netten rondom het veld

Het was voor Feyenoord ook de eerste thuiswedstrijd waarin De Kuip was voorzien van metershoge netten rondom het veld na de gebeurtennissen tijdens het bekerduel met Ajax van afgelopen woensdag.

  • Pro Shots
    De nieuwe realiteit in De Kuip: netten voor alle tribunes
  • Pro Shots
    De nieuwe realiteit in De Kuip sinds deze week: netten voor alle tribunes

Het scheelde weinig of Feyenoord was de avond met een uitglijder begonnen. Eerst miste RKC-aanvaller Florian Jozefzoon in kansrijke positie en niet veel later stond Quilindschy Hartman tot opluchting van De Kuip op de lijn om een inzet RKC-middenvelder Vurnon Anita onschadelijk te maken.

Eigen goal

Feyenoord kreeg op zijn beurt kansen via Santiago Gimenez (schot geblokt) en Lutsharel Geertruida (schot naast), maar een eigen goal van Yassin Oukili brak de ban voor de Rotterdammers. De RKC-middenvelder zag een voorzet van Mats Wieffer via zijn been in het doel vliegen.

Igor Paixão verdubbelde na 31 minuten de score door in de rebound te scoren, nadat Gimenez de paal op de paal had geschoten. Hartman tekende voor de 3-0 toen zijn voorzet door niemand werd getoucheerd. Heel even leek de bedrijvige Gimenez te bal raken, maar de linksback kreeg de treffer op zijn naam.

Bekijk hieronder de reacties van Feyenoord-linksback Quilindschy Hartman, Feyenoord-trainer Arne Slot en RKC Waalwijk-trainer Joseph Oosting:

RKC-trainer Joseph Oosting, die na de wedstrijd liet weten een gesprek te hebben gehad met FC Twente om daar Ron Jans op te volgen, probeerde met drie verse krachten na rust (Dario van den Buijs, Thierry Lutonda en Saïd Bakari) voor een ommekeer te zorgen, maar het was Feyenoord dat onder aanvoering van Gimenez verder ging met scoren.

De Mexicaan gaf Paixão met een fijne hakbal als assist de 4-0 op een presenteerblaadje. Gimenez ontpopte zich daarmee tot man van de wedstrijd, alleen ontbrak het voor de aanvaller nog aan een doelpunt. Maar die treffer kwam er wel.

Gimenez krijgt gewenste goal

Orkun Kökçü zette op de helft van RKC aan voor een demarrage en schonk Gimenez een niet te missen kans: de Mexicaan schoof de 5-0 binnen (tiende eredivisiegoal) en is daarmee voor de zesde wedstrijd op rij trefzeker voor Feyenoord.

Julen Lobete redde in de 69ste minuut nog de eerder voor RKC, waarna de wedstrijd als een nachtkaars uitging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl