NOS Voetbal

'Gentleman Slot moet bij Feyenoord blijven, straks komen de topclubs'

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

Dat Feyenoord dit seizoen landskampioen wordt, daarover heeft Zeljko Petrovic geen enkele twijfel. En wie het grote verschil maakt ten opzichte van de concurrentie? Ook daarover is hij uitgesproken: Arne Slot. "De beste trainer van Nederland en een echte gentleman."

Petrovic werkte zelf twee periodes bij Feyenoord. Sinds de eerste, het seizoen 2004/2005 onder Ruud Gullit, is er volgens de voormalig assistent veel veranderd. "Het is zo geprofessionaliseerd. Wij trainden nog op een trainingsveld op het parkeerterrein voor De Kuip. Nu kunnen ze rustig werken op een mooi trainingscomplex. De club heeft zich in alle opzichten ontwikkeld."

Zeljko Petrovic als assistent bij Feyenoord met André Bahia

De tweede periode van Petrovic bij Feyenoord was niet zo lang geleden: in het seizoen 2020/2021 was hij assistent onder Dick Advocaat. Een sportief wisselvallige periode, waarin hij de successen van dit en vorig seizoen niet aan zag komen.

Ik zeg niet dat Slot nu dankzij ons successen boekt, maar wij hebben wel wat voorwerk gedaan.

Voormalig assistent-trainer Zeljko Petrovic over het seizoen van Feyenoord

"Onder Advocaat was Kökçü nog een beginnende speler. Geertruida heeft inmiddels een basisplaats veroverd. Bij ons was de beste speler, Sinisterra, lang geblesseerd, maar wij bleven hem vertrouwen geven. Ik zeg niet dat Slot nu dankzij ons successen boekt, maar wij hebben wel wat voorwerk gedaan. Zo werkt het bijna altijd als de ene staf de andere opvolgt."

"Slot heeft de ploeg met zijn eigen idee van voetballen verder ontwikkeld. De fitheid van de ploeg, de manier van spelen met veel druk, hoog tempo en een goede structuur in het elftal. Wat hij doet, is ongekend. Ik vind het een genot om naar te kijken. Daarnaast heeft Slot de gunfactor. Een nette jongen, goed met zijn woorden. Fantastisch."

Assistenten van Slot

Petrovic is ook te spreken over de assistenten van Slot. Met John de Wolf werkte hij nog samen en Marino Pusic is een goede vriend van hem. "Pusic heeft het overal goed gedaan, bij FC Twente en bij AZ. Dat Slot hem meenam van AZ naar Feyenoord zegt genoeg. Hij doet het echt uitstekend."

Arne Slot (rechts) met assistenten John de Wolf (links) en Marino Pusic (midden)

"En John schikt zich in zijn rol. Hij heeft geen ego, stelt geen eisen en praat achter niemands rug om. Hij doet alles voor de spelers. Ik heb met veel plezier met hem gewerkt. Ze stuurden hem niet voor niets het veld op na het aanstekerincident tegen Ajax om de supporters toe te spreken. Ik hoop dat de club dat nooit vergeet en dat hij zijn hele carrière bij Feyenoord blijft."

Aanstekerincident

Daarmee sneed Petrovic zelf al het onderwerp 'aanstekerincident' aan. Een flinke smet op een verder vrijwel vlekkeloos seizoen. Denkt Petrovic dat dit de glans van een eventuele landstitel haalt? "Nee, daarvoor doet Feyenoord het te goed. Wat moet je er verder over zeggen? Triest dat zoiets gebeurt. Dat verdienen de club, staf en spelers niet."

"Je hebt overal mensen die de boel verstieren. En alles wat je er dan over zegt, interpreteert iedereen dan weer anders of verkeerd. Ik wil alleen nog zeggen dat ik het knap vind dat Ajax de wedstrijd uitspeelde. En dat het moet stoppen dat de goede supporters onder die paar slechte lijden."

Volwassen Kökçü

Liever praat Petrovic over wat er op het veld gebeurt. Over de beste twee spelers dit seizoen bijvoorbeeld, Kökçü en Giménez. "Kökçü is volwassen geworden. Hij steekt goede ballen tussen de linies, speelt sneller vooruit en verovert nu ballen. En Giménez heeft zich stormachtig ontwikkeld."

Santiago Giménez en Orkun Kökcü

"Daarnaast vind ik het mooi om te zien hoe Geertruida en Hartman zich ontwikkelen. Het tempo dat Hartman in de aanvallen legt, vind ik mooi om naar te kijken. Geertruida gun ik een toptransfer. Dat is een hele leuke jongen."

'Slot kan nog jaren door'

Maar eerst worden ze kampioen met Feyenoord, aldus Petrovic. "Daar twijfel ik geen seconde aan. Feyenoord is de terechte kampioen. En hopelijk blijft Slot daarna gewoon. Er komen vast mooie clubs voor hem, maar Feyenoord is ook een mooie club."

"Feyenoord gaat zich versterken met het geld uit de Champions League. Dan kan Slot hier nog jaren door. Hij kan nu naar een club in Engeland gaan, waar hij tegen degradatie moet vechten. Of hij blijft bij Feyenoord, wordt nog eens kampioen en gaat dan naar een buitenlandse topclub waar hij om de prijzen speelt. Dat verdient hij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl