Feyenoord zet reuzenstap richting landstitel bij Sparta na misstap Ajax

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - Feyenoord

Feyenoord heeft zondag een reuzenstap gezet richting de eerste landstitel sinds 2017. De ploeg van Arne Slot won de Rotterdamse derby op bezoek bij Sparta met 3-1 en zag Ajax eerder op de dag gelijkspelen tegen Go Ahead Eagles (0-0).

Met nog zeven wedstrijden te gaan, is het verschil tussen de koploper en nummer twee Ajax en nummer drie PSV acht punten. Ajax en PSV treffen nog elkaar én AZ, waar Feyenoords zwaarste tegenstander op papier FC Utrecht is.

Ajax en Feyenoord spelen aankomende week in de halve finale van het bekertoernooi tegen elkaar. De Rotterdammers zijn ook nog actief in de Europa League, terwijl Ajax en PSV Europees al zijn uitgevoetbald.

Bekijk hieronder de stand in de eredivisie.

Stand eredivisie

Vooraf werd het duel met Sparta bestempeld als een van de lastige hordes die Feyenoord nog moest nemen. De ploeg van Maurice Steijn beleeft een van de beste seizoenen in de clubhistorie. De tweede club van Rotterdam staat stevig op de zesde plaats en is voor iedere ploeg een stugge tegenstander gebleken.

Snelle goal Feyenoord

Op Het Kasteel wist Feyenoord de Spartaanse muur toch al snel te slechten. De Rotterdammers moesten de geschorste Oussama Idrissi missen, maar zoals zo vaak dit seizoen maakt het voor Feyenoord weinig uit wie er speelt in de voorhoede.

Zijn vervanger Igor Paixão maakte er namelijk na een klein kwartiertje 1-0 van. De Braziliaan kogelde de bal uit een afgeslagen hoekschop keihard binnen.

Igor Paixão

Feyenoord was in een aantrekkelijke eerste helft sterker dan Sparta, maar uit het niets kwam de thuisploeg langszij. Verdediger Michael Pinto stoomde op en poeierde de bal vervolgens vanaf de rand van het strafschopgebied achter doelman Timon Wellenreuther.

Diezelfde Wellenreuther was vlak voor rust twee keer van onschatbare waarde voor Feyenoord. Eerst redde hij op een inzet van Vito van Crooij, die na een vlijmscherpe counter van Sparta oog in oog kwam te staan met Wellenreuther.

Wellenreuther stopt strafschop Sparta

Luttele minuten later won Wellenreuther, de vervanger van Justin Bijlow die ook al belangrijk was bij de zege op Ajax twee weken geleden, weer een een-op-eenduel met Van Crooij, deze keer vanaf elf meter. Scheidsrechter Dennis Higler had Sparta een strafschop gegeven nadat een voorzet van Van Crooij op de arm van Mats Wieffer was beland.

Bekijk hieronder de interviews met Arne Slot, Mats Wieffer (Feyenoord) en Maurice Steijn (Sparta).

Feyenoord drong aan na rust en dacht al snel recht te hebben op een strafschop. Verdediger Bart Vriends raakte de bal in duel met spits Santiago Giménez duidelijk met de hand, maar Higler en de VAR vonden het niet genoeg voor de penalty.

Loon naar werken

De Rotterdammers creëerden genoeg kansen, maar met name Sebastian Szymanski had meerdere keren geen geluk in de afronding. Twintig minuten voor tijd kreeg Feyenoord toch loon naar werken.

Giménez, die eerst een opgelegde kans hoog over schoot, werd weggestuurd door Jahanbakhsh en tikte de bal vernuftig langs keeper Nick Olij. Niet veel later besliste verdediger David Hancko het duel door de 3-1 binnen te frommelen.