NOS VoetbalAangepast

Ajax krijgt weer flinke tik in titelrace: gelijkspel en schamel punt in Deventer

Bekijk de samenvatting van Go Ahead Eagles - Ajax

Na de verloren Klassieker van twee weken terug heeft Ajax een nieuwe dreun moeten incasseren in de eredivisie. Op bezoek bij Go Ahead Eagles bleef het steken op een 0-0 gelijkspel.

Koploper Feyenoord won later op de dag bij Sparta Rotterdam (1-3) en vergrootte het gat met Ajax daarmee naar acht punten. Het kampioenschap raakt verder uit het zicht voor Ajax, maar ook de tweede plaats (gelijk met PSV) en dus een plek in de voorronden van de Champions League staat nu zelfs op het spel voor de Amsterdammers.

Lastig resterend programma Ajax

Met nog zeven wedstrijden te gaan, is het verschil tussen de koploper en nummer twee Ajax en nummer drie PSV acht punten. Ajax en PSV treffen elkaar nog én AZ, waar Feyenoords zwaarste tegenstander op papier FC Utrecht is.

Ajax en Feyenoord spelen aankomende week in de halve finale van het bekertoernooi tegen elkaar. De Rotterdammers zijn ook nog actief in de Europa League, terwijl Ajax en PSV Europees al zijn uitgevoetbald.

Stand eredivisie

Ajax-trainer John Heitinga verraste met een basisplaats voor linksback Youri Baas, die in de eredivisie voor het eerst aan de aftrap stond bij de Amsterdammers. Dat ging onder meer ten koste van Owen Wijndal, die Heitinga nog onvoldoende heeft overtuigd, zo gaf de trainer vooraf aan.

Ook spits Brian Brobbey kreeg zijn kans in de basis, waardoor Dusan Tadic weer naar de linkerkant verhuisde. Mohammed Kudus completeerde de aanval, omdat Steven Bergwijn niet fit genoeg werd bevonden voor het spelen van een hele wedstrijd.

Brobbey in duel met Amofa

Ajax kreeg in de openingsfase de eerste mogelijkheid, maar Davy Klaassen zag zijn inzet via Jay Idzes naast het doel verdwijnen. Go Ahead, sinds de promotie in 2021 drie duels ongeslagen tegen de Amsterdammers, had na een kwartier de score kunnen openen.

Balverlies bij Ajax op het middenveld leek in de omschakeling afgestraft te worden door Finn Stokkers, die door aanvalspartner Isac Lidberg werd bediend. Doelman Gerónimo Rulli voorkwam een treffer en zag de rebound van Philippe Rommens naast gaan.

Brobbey deed vervolgens van zich spreken. Eerst knalde hij met links via keeper Jeffrey de Lange over. Enkele minuten later kwam De Lange weer als winnaar uit de bus bij een poging van Brobbey uit de draai.

Afgekeurde goal Ajax

Ajax leek na ruim een halfuur alsnog op voorsprong te komen. Kudus kopte raak op aangeven van Steven Berghuis, maar de vlag ging omhoog wegens buitenspel. Het leek op millimeterwerk en na een check van de VAR, die geen duidelijke buitenspellijn kon trekken, bleef de beslissing van de arbitrage staan.

Bekijk hieronder de visies van Dusan Tadic en John Heitinga op de afgekeurde goal van Kudus.

Go Ahead liet daarna weer van zich horen en verzuimde vlak voor rust bij een uitbraak een 2-tegen-1-situatie uit te spelen. Bobby Adekanye vergat Stokkers in stelling te brengen, waarna Edson Álvarez de Deventer aanval onschadelijk kon maken.

Heitinga niet tevreden

Ook na de pauze had Ajax weliswaar meer balbezit, maar van een duidelijk niveauverschil was nauwelijks sprake. Heitinga kon onmogelijk tevreden zijn met het optreden van zijn ploeg en bracht halverwege de tweede helft Wijndal en Bergwijn voor Baas en Brobbey.

Kort daarop moest Go Ahead-doelman De Lange in actie komen bij een inzet van Klaassen. Ajax trachtte er vervolgens een slotoffensief uit te persen. De Deventenaren, met de van een blessure teruggekeerde Bas Kuipers als invaller, hielden echter vrij eenvoudig stand, waardoor Ajax op de ranglijst nu in punten gelijk staat met PSV.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl