NOS Voetbal

Extra Champions League-ticket Nederland nog niet binnen na stunt Sporting

Nederlandse voetbalfans hoopten donderdagavond op een feestje: als Sporting CP in de Europa League zou worden uitgeschakeld door Arsenal, zou Nederland op basis van de UEFA-coëfficiëntenlijst vanaf het seizoen 2024/2025 zeker zijn van twee directe tickets voor de Champions League.

Maar het liep anders: Sporting stuntte in Londen door Arsenal na het nemen van strafschoppen uit te schakelen en door te gaan naar de kwartfinales.

Het extra ticket is nog niet zeker, maar er is nog genoeg kans voor Nederland. Dan moeten Feyenoord en AZ het goed blijven doen in Europa, en de overgebleven Portugese clubs Sporting en Benfica niet.

Schot van 42 meter

Het zag er geruime tijd goed uit voor Nederland: Arsenal kwam, na de 2-2 in Lissabon, in de 19de minuut op voorsprong door een goal van Granit Xhaka.

Maar na een uur kwamen de Portugezen op gelijke hoogte door een geweldig afstandsschot van liefst 42 meter van Pedro Gonçalves.

Granit Xhaka (Arsenal) lijkt een lange neus te trekken naar de Portugese fans na zijn goal tegen Sporting CP

Na die goal was Arsenal het spoor een tijdje bijster en hing een tweede goal van Sporting in de lucht. Maar het bleef 1-1 en er volgden een verlenging en een strafschoppenserie.

Jeremiah St. Juste schoot de eerste strafschop overtuigend binnen en ook zijn ploeggenoten faalden niet. Gabriel Martinelli miste als enige namens Arsenal.

Veelbesproken coëfficiëntenlijst

Met de veelbesproken coëfficiëntenlijst van de UEFA worden de tickets voor Europees voetbal verdeeld onder alle landen op basis van de prestaties van de clubs over de afgelopen vijf jaar.

De vier beste landen van de coëfficiëntenlijst (momenteel Engeland, Spanje, Duitsland en Italië) krijgen vier tickets voor de Champions League. De nummer vijf en zes zijn goed voor twee tickets plus één voor de voorronde.

Nederland staat nu zesde op die lijst, maar nummer zeven Portugal kan daar in theorie dit seizoen nog overheen.

Bekijk een uitlegfilmpje over de coëfficiëntenkwestie (uit december 2021).

Meer Nederlandse clubs in de Champions League? De coëfficiënten uitgelegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl