Feyenoord-coach Arne Slot en AZ-trainer Pascal Jansen
NOS Voetbal

Extra Champions League-ticket nog niet zeker; punten AZ en Feyenoord blijven welkom

Ajax en PSV werden onlangs uitgeschakeld in Europa, deze week gaan AZ en Feyenoord proberen de Nederlandse eer hoog te houden in Europa: Feyenoord donderdag in de achtste finales van de Europa League tegen Sjachtar Donetsk en AZ vanavond (18.45 uur) in de Conference League tegen Lazio.

Een belangrijke week voor de twee Nederlandse clubs, maar ook voor het hele Nederlandse voetbal: een tweede ticket voor de Champions League voor seizoen 2024/25 ligt voor het grijpen. Nu heeft Nederland één ticket voor het hoofdtoernooi en één voor de voorronde, maar dat kunnen er twee voor het hoofdtoernooi en één voor de voorronde worden.

Het komt allemaal neer op de coëfficiëntenlijst van de Europese voetbalbond UEFA. Daar worden de tickets voor Europees voetbal verdeeld onder alle landen op basis van de prestaties van de clubs over de afgelopen vijf jaar.

Nederland versus Portugal

De momenteel vier beste landen van de coëfficiëntenlijst (Engeland, Spanje, Duitsland en Italië) krijgen vier tickets voor de Champions League. De nummer vijf en zes zijn goed voor twee tickets plus één voor de voorronde.

Nederland staat momenteel op de belangrijke zesde plaats, maar Portugal kan met Porto, Benfica en Sporting de komende weken nog roet in het eten gooien.

Het gat tussen Nederland en Portugal is nu 2,584 punten. In de rest van het seizoen kan Nederland nog maximaal 6,600 punten halen, en Portugal 7,500.

Portugal heeft nog drie clubs

In de Champions League speelt Benfica in de achtste finale tegen Club Brugge en Porto tegen Internazionale. Na de eerste (uit-)wedstrijd staat Benfica met 2-0 voor en kijkt Porto tegen een 1-0 achterstand aan. In de Europa League neemt Sporting het donderdag op tegen Arsenal, dat aan kop gaat in de Engelse competitie.

De voorsprong van Nederland is comfortabel, maar zeker is die zesde plaats dus nog niet. Daarom is er veel aan gelegen dat AZ en Feyenoord zo ver als mogelijk komen in hun Europese competitie.

Meer Nederlandse clubs in de Champions League? De coëfficiënten uitgelegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl