Bart Verbruggen
NOS Voetbal

AZ krijgt zware kluif aan Nederlandse doelman Verbruggen: 'Beste van de competitie'

In aanloop naar het duel van vanavond tussen Anderlecht en AZ in de Conference League (21.00 uur) heeft de coach van de Belgen de Nederlanders gewaarschuwd voor een andere Nederlander. "Ik denk dat Bart Verbruggen de beste doelman van de competitie is", is de Deense Anderlecht-coach Brian Riemer van mening.

De Nederlandse keeper Verbruggen is een van de weinige lichtpuntjes bij de gevallen topclub uit Brussel, die negende staat in de competitie. Zijn trainer noemt hem zelfs "uitzonderlijk".

Niet alleen Riemer ziet zijn kwaliteiten. Vorige maand werd Verbruggen al opgeroepen voor Oranje. Anderlecht-verdediger Jan Vertonghen denkt zelfs dat Verbruggen een van de beste keepers van de wereld kan worden.

Genieten

Het vertrouwen in hem is dus groot. Dat voelt Verbruggen zelf ook. "Ik voel me meer klaar dan ooit. Ik wil genieten van de wedstrijd", verklaarde de 20-jarige Nederlander in aanloop naar het kwartfinaleduel in de Belgische hoofdstad.

Bart Verbruggen

De wedstrijd tegen AZ is voor Verbruggen een kans om zich te laten zien aan zijn landgenoten. Hij vertrok immers in de zomer van 2020 al naar België.

Daarvoor speelde hij in de jeugd van WDS'19, waar ook Virgil van Dijk zijn eerste stappen op het voetbalveld zette, en NAC Breda. Bij de profclub belandde via de jeugdteams uiteindelijk bij de eerste selectie.

Hij ontwikkelde zich onder keeperstrainer en voormalig NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar, maar de toen nog zeventienjarige Verbruggen kreeg op dat moment geen kans in het eerste. Verbruggen was toen al weleens in actie gekomen voor de jeugdteams van Oranje.

Ten Rouwelaar, die in de zomer van 2020 aan de slag ging als keeperstrainer bij Anderlecht, nam de parel uit het zuiden mee naar het nog zuidelijkere oord. Kosten: drie ton. In Brussel begon hij als reservekeeper achter Hendrik van Crombrugge en de huidige Feyenoord-doelman Timon Wellenreuther.

Aan het eind van het eerste seizoen maakte hij al zijn debuut in het eerste en sinds december vorig jaar is hij de eerste keeper van Anderlecht. In de vier maanden als eerste doelman maakte Verbruggen indruk.

Zo stopte hij in februari in de knock-outwedstrijd tegen Ludogorets alle drie de Bulgaarse strafschoppen. Hij was de eerste sluitpost in 35 jaar die zijn doel in een Europese strafschoppenserie schoonhield. Ook hield hij in zijn laatste zeven wedstrijden de nul.

Dat Verbruggen kan keepen was ook bondscoach Ronald Koeman opgevallen. Zijn eerste dagen bij de selectie verliepen niet zoals gehoopt, want Verbruggen was een van de slachtoffers van wat in de volksmond het 'kipkerrie-incident' is gaan heten.

Verbruggen moest een paar dagen naar huis, maar mocht zich later toch weer melden bij Oranje. Hij vond het "superleerzaam" om met jongens te spelen voor wie de Champions League het toneel is. Al bleef hij ook stoïcijns. "Ik ben hier niet op schoolreisje", zei Verbruggen een aantal weken geleden.

Eerste aanvaller

Verbruggen vindt dat hij niet alleen kan keepen. "Ik ben de eerste aanvaller van het team", verwijst hij naar zijn voetballende vermogen.

De prestaties van de Nederlander brengen ook interesse met zich mee. De doelman was vorig jaar dicht bij een transfer naar Burnley en kan waarschijnlijk komende zomer opnieuw rekenen op buitenlandse belangstelling.

Coach Riemer wil de samenwerking met Verbruggen graag voortzetten. "Eén ding heb ik geleerd in het voetbal: alles is te koop. Maar we willen Bart niet laten gaan. In onze wereld maakt hij deel uit van onze toekomst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl