NOS VoetbalAangepast

Belgen zien in Verbruggen eerste keeper Oranje na heldenrol tegen Villarreal

Mocht Ronald Koeman nog getwijfeld hebben, grote kans dat de bondscoach van het Nederlands elftal gisteravond overstag is gegaan.

Bart Verbruggen blonk opnieuw uit onder de lat bij Anderlecht. Vooral dankzij de 20-jarige doelman overleefde de Belgische club een ware storm van Villarreal in de achtste finales van de Conference League: 0-1.

Een verslaggever van Sporza vroeg het maar gewoon: "Met deze prestaties kun je misschien wel nummer één van Oranje worden?" De Bredase doelman was duidelijk verrast door die vraag en blies eens op zijn lippen. "Pfoe, dat weet ik echt nog niet. Dat is van latere zorg."

Een inkijkje in die 'latere zorg' kreeg Verbruggen vandaag toen om 12.00 uur Koeman zijn definitieve selectie bekendmaakte voor de EK-kwalificatieduels met Frankrijk en Gibraltar: de keeper werd opgeroepen, net als Jasper Cillessen (NEC) en Mark Flekken (Freiburg).

Heroïsche redding

Dat Verbruggen donderdag in Estadio de la Ceramica de nul hield, was een klein mirakel. Villarreal ondernam liefst negen doelpogingen tussen de palen. De voetbalstatistici becijferden een expected goals-ratio van 3,18.

De meest heroïsche redding van Verbruggen was op een rebound van dichtbij van spits Gerard Moreno. "Maar die moest ik ook wel pakken, want ik gaf de rebound zelf weg", bleef de jonge doelman bescheiden. In de hectische slotfase werd zijn strafschopgebied een ware flipperkast, maar de keeper wist alle ballen op soms miraculeuze wijze uit zijn hok te houden.

Aanleiding voor de UEFA om Verbruggen op te nemen in de verkiezing voor beste speler van de speelronde in de Conference League. Samen met onder anderen AZ-aanvaller Jesper Karlsson strijdt hij om die eer.

Ook Vertonghen onder indruk

"Op een gegeven moment keek ik Bart aan en zei: 'Wauw..", vertelde Anderlecht-aanvoerder Jan Vertonghen. "Het was echt een storm, een aanvalsgolf. Elke aanval van Villarreal leverde wel een schot op in de eerste twintig minuten."

Trainer Brian Riemer van de club uit Brussel vatte het simpel samen: "Het was echt aan Bart te danken dat we geen verlenging hoefden te spelen vandaag."

Twee weken geleden sprak de NOS met Bart Verbruggen over zijn mogelijke selectie voor Oranje.

Verbruggen na plek in voorselectie Nederlands elftal: 'Eerder dan verwacht, enorme eer'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl