NOS Voetbal

Voetbalsters tanken vertrouwen met show tegen Polen: 'Kunnen van iedereen winnen'

Voetbalsters tanken vertrouwen tegen Polen: 4-1

Exact honderd dagen voor de start van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen heeft Nederland in een oefenduel op Het Kasteel in Rotterdam met 4-1 gewonnen van Polen.

Bondscoach Andries Jonker, die vrijdag ondanks de 1-0 nederlaag tegen topland Duitsland buitengewoon tevreden was over het vertoonde spel, zag zijn ploeg opnieuw zeer attractief voor de dag komen.

Vooral het experiment met rasvoetballers Victoria Pelova en Esmee Brugts als wingsbacks smaakte naar meer. "Dit was het idee wat in mijn hoofd zat. Maar dan is de vraag: kan het? Dan blijkt het heel snel te kunnen bij deze meiden."

Jonker baalt van Brazilië

Liefst had Jonker beiden tegen een topland willen zien. Tegen Duitsland ging dat niet, omdat Brugts niet fit genoeg was. Tegen Polen wel, een geduchte tegenstander maar geen absolute top.

Eigenlijk zou Oranje oefenen tegen Brazilië, maar dat topland koos voor een ander pad na de na strafschoppen verloren Finalissima tegen Engeland. Sarina Wiegman verloor vanavond overigens voor het eerst in 30 wedstrijden met de Engelsen van een ander topland, Australië (2-0).

Bondscoach Jonker ziet experiment slagen, maar had liever Brazilië getroffen: 'Topland onwaardig'

En dat zat nog hoog bij de bondscoach. "Bij de loting in Auckland heb ik zelf de afspraken gemaakt met Duitsland en Brazilië om hier te komen voetballen. Eigenlijk heeft Brazilië ons gewoon laten zitten. Dat ligt niet aan de coach (Pia Sundhage, red.), want met haar kan ik het heel goed vinden. Maar ik vind het wel volstrekt ongepast. We zijn heel blij met Polen dat ons veel weerstand heeft gegeven. Ik vind dat je dit als heel groot voetballand niet kan maken."

Aanvallende wingbacks

Onder toeziend oog van de geblesseerde Vivianne Miedema en technisch directeur van de KNVB Nigel de Jong begon Nederland net als afgelopen vrijdag tegen Duitsland in een 3-5-2-formatie.

Sherida Spitse speelde daardoor weer in de laatste lijn en de van een blessure herstelde Esmee Brugts (links) en Victoria Pelova (rechts) als aanvallende wingbacks. De twee bleken een voortdurende plaag voor hun opponenten.

  • ANP
    Sari van Veenendaal (l) en Vivianne Miedema (m)
  • ANP
    Nigel de Jong en Andries Jonker

Want net als tegen Duitsland begon Oranje sterk aan de wedstrijd, met verzorgd spel en enkele aardige kansjes. Polen is geen WK-ganger, maar bleek wel degelijk een tegenstander van niveau. En een tegenstander die de fysieke strijd niet schuwt.

"Als je binnen drie seconden een enorme kegel krijgt, dan weet je dat de tegenpartij het gevecht aan wil", constateerde Jonker nuchter na de wedstrijd. "Dat zie je nog niet zo heel veel in het vrouwenvoetbal, maar vanavond wel. En dan moet je van je afbijten. Die agressie zag ik te weinig in de eerste helft."

Pechvogel van de eerste helft was Damaris Egurrola, die tot drie keer toe een harde klap op haar hoofd kreeg en uiteindelijk versuft naar de kant moest. Ze werd vervangen door Aniek Nouwen, waardoor Sherida Spitse terugkeerde in haar vertrouwde controlerende rol op het middenveld.

  • ANP
    De basiself van Oranje voor het oefenduel met Polen.
  • ANP
    Damaris Egurrola op de grond

Kort na die wissel kreeg Oranje zelf een kaakslag te verwerken. Bij de eerste corner van de Poolsen werd middenveldster Weronika Zawistowska over het hoofd gezien en diens uithaal vloog met wat fortuin over doelvrouw Daphne van Domselaar in de verre hoek. De bal leek al in het net te verdwijnen, maar toch gaf sterspeelster Ewa Pajor - gretig, zoals een topscorer van de Champions League betaamt - nog even het laatste tikje.

Vlak na die 1-0 kreeg Polen nog een kans. Van Domselaar hield de doorgebroken Sylwia Matysik van scoren en zag tot haar opluchting hoe de rebound door Natalia Wróbel voor het doel langs hobbelde.

  • Pro Shots
    Feest bij Polen
  • ANP
    Damaris Egurrola op de grond

Daarna pakte Oranje de handschoen weer op en ging vrolijk door met het creëren van kansen. Na een fraaie actie van Victoria Pelova zag Lineth Beerensteyn haar harde schuiver op de binnenkant van de paal belanden.

Doelvrouw Semich leek dat schot nog net te raken met haar vingertoppen, zoals ze even later handelend moest optreden op een inzet van Brugts. De verdiende gelijkmaker viel kort voor rust: een voorzet van Lieke Martens belandde op de rug van verdedigster Malgorzata Grec en verdween pardoes in het doel.

  • Pro Shots
    Lineth Beerensteyn viert de 2-1
  • ANP
    Nederland viert de 1-1

Kort na rust kreeg Beerensteyn toch de treffer waar ze al twee duels op aasde. Brugts dolde haar verdedigster en haar voorzet werd door Beerensteyn via de binnenkant van de paal in het doel gekopt: 2-1.

Daarna kreeg uitblinker Brugts rust en mocht onder luid applaus naar de kant. Pelova - die tot deze week nog nooit wingback had gespeeld, aldus bondscoach Jonker - was nog lang niet klaar en gaf een kwartier voor tijd een perfecte voorzet, die via Beerensteyn door Martens werd binnengetikt.

Haar tweede van de avond was de 59ste interlandtreffer van Martens, waarmee ze op gelijke hoogte kwam met Manon Melis op de topscorerslijst van Oranje. Alleen Miedema maakte meer treffers voor Oranje: 95.

  • ANP
    Lieke Martens (2) en Lineth Beerensteyn maakten samen drie treffers tegen Polen.
  • ANP
    Jill Roord viert de 4-1 in het oefenduel tegen Polen.

Tien minuten voor tijd kregen Pelova, Beerensteyn en Martens hun publiekswissel en mocht de pas 17-jarige Wieke Kaptein (door bondscoach Jonker 'de motor van Twente' genoemd) haar debuut maken.

Koud in het veld mocht Kaptein de 4-1 vieren. Die kwam op naam van Jill Roord, die een voorzet van een andere invalster Katja Snoeijs in het doel werkte.

Nog één oefenduel

Op 2 juli speelt Oranje nog een oefenduel in Kerkrade tegen België. De eerste WK-tegenstander is Portugal op 23 juli in het Nieuw-Zeelandse Dunedin. Vier dagen later is in Wellington de kraker tegen de Verenigde Staten. Op 1 augustus sluit Nederland de poulefase af tegen Vietnam.

Het zou zomaar kunnen dat we dan een 17-jarige in actie gaan zien. "Ik krijg een glimlach als ik haar ziet trainen", steekt Jonker zijn oordeel over Kaptein niet onder stoelen of banken. "Ze trekt bij Twente al driekwart jaar de kar. Ik kijk niet naar leeftijd, maar naar kwaliteit."

Zelf was Kaptein en knuffelde iedereen die ze tegenkwam: "Het WK is een droom, maar niet realistisch. Maar ik heb deze week al zo genoten, niet normaal."

Bekijk hieronder de reacties van Lineth Beerensteyn, Lieke Martens en debutante Wieke Kaptein.

En gaan we Beerensteyn op het WK terug zien als spits? "Ze speelde haar 90ste interland en maakte haar 24ste goal", lepelde de bondscoach fijntjes op. "En dan heeft ze altijd concurrentie gehad van Vivianne Miedema, Shanice van de Sanden en Lieke Martens. Wat moet je dan nog zeggen. Ik vind Lineth Beerensteyn een grote speelster."

Beerensteyn en Martens hebben in ieder geval vertrouwen getankt voor het WK. In koor klinkt het: "Als we het kunnen opbrengen om te spelen als vandaag, dan kunnen we van iedereen winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl