De Engelse vrouwen op het podium

Wiegman voegt met Engeland opnieuw prijs aan palmares toe na zege op Brazilië

De status van Sarina Wiegman als bondscoach van Engeland blijft maar groeien. Na de EK-eindzege van vorig jaar werd donderdagavond de allereerste 'Finalissima' in de geschiedenis van het vrouwenvoetbal gewonnen.

Op een uitverkocht Wembley, ruim 83.000 toeschouwers, kreeg Brazilië na een 1-1 eindstand klop na penalty's.

De strijd tussen de Europees kampioen en de kampioen van Zuid-Amerika was niet alleen prestigieus, maar stond ook in het teken van het aankomende WK, in Australië en Nieuw-Zeeland.

Wiegman heeft, sinds haar aantreden in september 2021, enorm haar stempel op Engeland gedrukt. Na het duel met Brazilië zijn de Engelsen al 30 wedstrijden op rij ongeslagen.

Sarina Wiegman

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Engeland als topfavoriet wordt gezien voor de WK-titel. Het zou een primeur zijn, eveneens voor de succesvolle Wiegman, die individueel ook talloze keren in de prijzen is gevallen.

De test tegen Brazilië, dat zonder de geblesseerde sterspeelster Marta (37) aantrad, bleek een flinke. Halverwege de eerste helft schoot Ella Toone na terugleggen van Lucy Bronze de 1-0 binnen.

Op dat moment een terechte voorsprong, maar na rust kregen de Braziliaanse vrouwen in een tijdsbestek van drie minuten twee enorme mogelijkheden.

Op de lat

Eerst maaide Ary in kansrijke positie over de bal heen en vervolgens knalde Geyse via keepster Mary Earps en de lat over.

Een op dat moment teleurstellend Engeland ontsnapte. In het restant, een slordige dertig minuten, kwamen beide ploegen niet meer tot grote kansen, tot de extra tijd.

Keepster Earps liet een voorzet vanaf de zijkant los, waarna Andressa Alves er als de kippen bij was om de 1-1 aan te tekenen. Met direct na het laatste fluitsignaal strafschoppen als gevolg.

Kelly schiet de beslissende penalty binnen

Earps herstelde haar fout in de penaltyreeks door een inzet van Tamires te keren. Bovendien zag ze Raffaele de lat raken. Bij de Engelsen miste alleen Toone.

Chloe Kelly, in de EK-finale van vorig jaar tegen Duitsland ook al het goudhaantje, knalde de beslissende strafschop tegen de touwen.