Betogers ontrolden een spandoek tijdens de toespraak van Macron
NOS NieuwsAangepast

Toespraak Macron bij staatsbezoek verstoord door activisten

De Franse president Macron heeft tijdens zijn staatsbezoek in Nederland een lezing gegeven in Den Haag over de toekomst van Europa. Hij werd daarbij onderbroken door toeschouwers die vanaf de tribune leuzen riepen.

De betogers richtten zich met hun kritiek rechtsreeks tot de Franse president. "Waar is de Franse democratie?!", riep een van de betogers. "Er zijn miljoenen mensen op straat", riep een andere betoger. "Klimaatconventies zijn aan de kant geschoven, wat kun jij vertellen als je het hebt over Europa?".

Verhoging pensioenleeftijd

In Frankrijk is het al maanden onrustig vanwege recente pensioenhervormingen, waarbij de demonstraties steeds gewelddadiger worden en vaak uitlopen op rellen. Verschillende Franse media citeren vanavond uit Macrons toespraak dat Fransen minder boos zouden moeten zijn, omdat de pensioenleeftijd in Nederland en andere Europese landen veel hoger ligt. "Veel hoger dan 64 jaar", merkte de Franse president fijntjes op.

Demonstranten uiten niet alleen hun woede over de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar, maar zijn ook boos over de manier waarop president Macron die wijziging erdoorheen drukte. Macron gebruikte een bijzondere grondwettelijke procedure en omzeilde daarmee het Franse parlement.

De betogers die de lezing verstoorden lieten ook een spandoek zakken met daarop de leus "President van geweld en hypocrisie". Macron onderbrak kort zijn toespraak en probeerde te reageren op de betogers, maar werd overschreeuwd. "Ik kan deze vraag beantwoorden, als u mij daar de tijd voor geeft", zei hij.

Man gearresteerd

Het is nog onduidelijk wie de betogers zijn. De politie laat weten dat geen van de betogers is gearresteerd. Wel is er voorafgaand aan de lezing van Macron een man gearresteerd omdat hij alcohol dronk waar dat niet mocht. Ook heeft de man iets gezegd wat reden was voor een aanhouding, aldus de politie. Wat hij precies zei, is niet bekend.

Op de beelden hieronder is te zien hoe Macron wordt onderbroken door de betogers:

Toespraak Macron verstoord door activisten

Nadat de betogers uit de zaal waren gezet, ging Macron verder met zijn rede. "Het is erg belangrijk om te debatteren", zei Macron bij het hervatten van zijn toespraak. Hij wilde echter eerst praten over de toekomst van Europa en dit was niet de plek voor protest, voegde hij daaraan toe.

De toespraak van Macron werd internationaal met veel belangstelling gevolgd. Na een bezoek aan China, vorige week, deed de president uitspraken over Taiwan die internationaal opzien baarden. Macron zei toen dat Europa geen interesse had in een versnelling van "het onderwerp Taiwan". Ook zei hij dat Europa zelf keuzes moest maken en niet moet meegaan in de reacties van de Verenigde Staten of China.

In zijn lezing van vandaag herhaalde Macron het belang van Europese soevereiniteit. Hij benadrukte dat Europa niet afhankelijk moet zijn van bedrijven buiten de Europese Unie.

In de avond was er een staatsbanket. Koning Willem-Alexander en president Macron spraken daar vriendelijke woorden in elkaars taal. De koning benadrukte de bijzondere band tussen Frankrijk en Nederland en verwees naar de gezamenlijke steun aan Oekraïne.

President Macron bedankte zijn gastheer door een paar woorden in het Nederlands te spreken. Met sommige klemtonen had Macron wat moeite:

Macron probeert in het Nederlands te speechen op staatsbanket

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl