John de Wolf spreekt het publiek toe tijdens Feyenoord-Ajax
NOS VoetbalAangepast

22 aanhoudingen rondom Klassieker, Feyenoord houdt Vak Z dicht tegen AS Roma

Er zijn rondom de bekerwedstrijd van Feyenoord tegen Ajax 22 mensen aangehouden, onder andere voor het gooien van voorwerpen en het afsteken van vuurwerk. Dat zegt de politie.

Daarnaast heeft Feyenoord zelf een drietal supporters een stadionverbod opgelegd vanwege het overtreden van de huisregels. De verwachting is dat er nog meer mogelijke relschoppers geïdentificeerd zullen worden.

De komende acht dagen staan nog twee thuiswedstrijden van Feyenoord op het programma. De incidenten rond en tijdens de Klassieker van woensdag in Rotterdam hebben directeur Dennis te Kloese flink aan het denken gezet.

"We gaan goed analyseren en evalueren hoe we dit kunnen voorkomen en hoe we hiermee omgaan", sprak de bestuurder kort na het door ongeregeldheden ontsierde bekertreffen met Ajax. "Zodat dit soort dingen in de toekomst niet meer gebeuren."

Het incident in De Kuip staat niet op zichzelf. Bekijk hieronder alle incidenten van de afgelopen 12 maanden op de Nederlandse voetbalvelden:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Twee keer een volle Kuip: in de kampioensrace van de eredivisie tegen RKC Waalwijk en in de kwartfinales van de Europa League tegen AS Roma. Na woensdag boezemt dat idee meer angst in dan dat er verheugd wordt gesproken over de kracht van een twaalfde man, zoals de hartstochtelijke aanmoedigingen vaak worden omschreven.

Vak Z leeg

Een eerste ingreep is al gedaan: Feyenoord houdt volgende week tijdens het duel met AS Roma een deel van de tribunes leeg. Het gaat om Vak Z, dat zo'n 2.000 zitplaatsen herbergt en van waaruit woensdagavond voorwerpen op het veld gegooid werden.

Dit is bijzonder schadelijk voor ons als organisatie, bijzonder schadelijk voor het imago van onze supporters en bijzonder schadelijk voor ons elftal.

Feyenoorddirecteur Dennis te Kloese is niet te spreken over gisteravond

Ajacied Davy Klaassen werd daarbij aan het hoofd geraakt door een aansteker, een nieuw dieptepunt in de serie incidenten die zich lijken op te stapelen in de Nederlandse stadions.

'Bijzonder schadelijk'

Te Kloese heeft vanzelfsprekend geen goed woord over voor de onverkwikkelijke gang van zaken tijdens de halve finale in eigen huis. "Dit is bijzonder schadelijk voor ons als organisatie, bijzonder schadelijk voor het imago van onze supporters en bijzonder schadelijk voor ons elftal", somt hij op. "We zijn Ajax dankbaar dat het door wilde spelen."

Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid had zich goed voor kunnen stellen dat de wedstrijd wel definitief was gestaakt. "Hoe ver moet het gaan?", vraagt ze zich hardop af. "Als je zo doorgaat, ga je naar een setting waarin thuissupporters ook niet kunnen."

Bekijk hier reacties van Ahmed Aboutaleb, eredivisiedirecteur Jan de Jong en Jan Bluyssen:

De toestanden in De Kuip bleven ook in het buitenland niet onopgemerkt.

De Duitse krant Bild sprak van "bloedschande", La Gazzetta dello Sport spreekt van "absurde voorvallen" en het Australische FOX Sports concludeert dat "de grootste rivaliteit in het Nederlandse voetbal weer een nieuw dieptepunt bereikt".

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam gaf aan dat de aanpak van het probleem gecompliceerder ligt dan veel mensen denken. Donderdag vindt er een spoedoverleg plaats tussen voetbalbond KNVB en clubbestuurders.

"Zo zie je maar weer dat deze Klassieker heel gespannen is. En de discussie heel ingewikkeld", keek hij terug op een betreurenswaardige avond. "Het is het failliet van de sport als door toedoen van omstanders de sporters het veld uit moeten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl