NOS NieuwsAangepast

Verdachte schietpartij zorgboerderij Alblasserdam: 'Ik weet dat ik erachter zit'

In de rechtbank in Dordrecht heeft John S. opnieuw bekend dat hij verantwoordelijk is voor de dood van een schoenmaker in Vlissingen en voor de dodelijke schietpartij op een zorgboerderij in Alblasserdam. Daarbij kwamen in mei vorig jaar een medewerkster en een cliënte om het leven en raakten twee anderen zwaargewond.

De 39-jarige S. was vandaag, op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak, voor het eerst aanwezig in de rechtbank. Bij voorbereidende zittingen liet hij verstek gaan.

"Ik ken het hele verhaal en ik weet dat ik erachter zit", zei S. vandaag in de rechtbank. "Dat het gebeurd is, door mijn handelen." Naar eigen zeggen zaten er al jarenlang beelden in zijn hoofd, schrijft de regionale omroep Rijnmond. "Dat ik mezelf doodmaak en dat ik andere mensen doodmaak."

Bewakingsbeelden

Tijdens de zitting werden bewakingsbeelden getoond van de schietpartij op de zorgboerderij. Daarop is te zien dat S. naar de zorgboerderij loopt en in het paardenverblijf zijn wapen richt op een medewerkster (34) en een 20-jarige vrouw, meldt persbureau ANP. De medewerkster kwam daarbij om het leven, de andere vrouw raakte zwaargewond.

"Ik heb de beelden wel dertig keer gezien", zei de rechter. "Ik zie iemand die met een getrokken vuurwapen met een zwaar kaliber een jonge vrouw door het hoofd schiet, met gestrekte arm op nog geen meter afstand. En bijna achteloos iemand anders neerschiet. En zij overleeft het misschien wel door het achteloze schot."

In de rechtbank waren veel nabestaanden en familieleden van slachtoffers aanwezig. Zij kregen voorafgaand aan het tonen van de beelden de gelegenheid om de zaal te verlaten. Een deel van de nabestaanden volgde de zaak via een videoverbinding in andere zittingszalen, vanwege de drukte.

Drie moorden

In totaal wordt S. verdacht van drie moorden en twee pogingen tot moord. Hij zou op 4 mei een 60-jarige schoenmaker hebben doodgeschoten in zijn winkelpand in Vlissingen, met wie hij in contact was gekomen via een homo-chatapp. In een mail aan de redactie van RTL Boulevard schreef hij op de dag van de moord dat hij de man had gedood om zijn wapen te testen.

Twee dagen later opende S. het vuur op een zorgboerderij in het Zuid-Hollandse Alblasserdam. Daarbij kwamen een 16-jarig meisje en een 34-jarige medewerkster om het leven. Een 20-jarige vrouw en een 12-jarige jongen raakten zwaargewond. S. heeft vorig jaar bij de politie al bekend dat hij verantwoordelijk is voor de schietpartij.

Veel mensen waren getuige van het incident, onder wie Manon:

Manon was aan het werk tijdens fatale schietpartij op zorgboerderij in Alblasserdam: 'Zwartste dag in mijn leven'

Kort na de schietpartij in Alblasserdam werd S. aangehouden in een park in de buurt, waar hij bezig was 112 te bellen. Hij had geen strafblad, maar was bij de politie wel bekend vanwege verward gedrag.

Verminderd toerekeningsvatbaar

S. is onderzocht in het Pieter Baan Centrum, de psychiatrische observatiekliniek van justitie. De onderzoekers daar concluderen dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is, werd in de rechtbank duidelijk.

Tijdens de voorbereidende zittingen zei de advocaat van S. dat zijn cliënt in de afgelopen zes jaar meerdere zelfmoordpogingen heeft gedaan. Daaruit blijkt volgens de advocaat dat S. in de periode voor de schietpartij wanhopig was.

Een profiel dat NRC van de verdachte maakte, schetst een beeld van een man die al zijn hele volwassen leven met psychische problemen kampt. Hij kreeg daarvoor ook regelmatig professionele hulp en werd, toen het beter met hem ging, onder meer actief als vrijwilliger bij het Rode Kruis.

Tot 2017 was S. zelf cliënt van de zorgboerderij in Alblasserdam. Na een ongewenste relatie met een jongere cliënte moest hij daar vertrekken. Volgens justitie heeft S. de jonge vrouw met wie hij een relatie had daarna meerdere malen bedreigd. Ook zou hij haar een foto hebben gestuurd van het bebloede lichaam van de omgekomen schoenmaker in Vlissingen.

Slachtofferverklaringen

Voor de inhoudelijke behandeling van de zaak zijn drie dagen uitgetrokken. Woensdag komen de nabestaanden en slachtoffers aan het woord. Naar verwachting komt justitie vrijdag met de strafeis. Die dag houdt ook de advocaat van S. zijn pleidooi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl