City viert de gelijkmaker tegen Liverpool

City scoort ook zonder Haaland makkelijk, Arsenal leert Leeds een lesje

Manchester City houdt de druk op Arsenal dankzij een simpele zege op Liverpool: 4-1. De gasten kwamen nog wel op voorsprong, maar uiteindelijk was de ploeg van Nathan Aké veel te sterk voor 'The Reds' van Virgil van Dijk en Cody Gakpo.

Ook koploper Arsenal at zijn tegenstander met huid en haar op, ondanks een niet fitte sterspeler Bukayo Saka werd Leeds United met 4-1 geklopt.

Het eerste kwartier kreeg de thuisploeg de beste kansen. Rodri schoot een keer in de handen van doelman Alisson Becker en Riyad Mahrez krulde een vrije trap net naast het doel. Toch was het Liverpool dat op voorsprong kwam.

Mo Salah maakte in de zestiende minuut op aangeven van Diogo Jota met een bekeken bal in de kruising de 0-1. De VAR bekeek nog wel even of Jota eerder in de aanval niet in buitenspelpositie stond, maar City-verdediger Manuel Akanji stond een fractie achter de Portugees en dus bleef de treffer staan.

Geen Haaland

Tien minuten later was het alweer gelijk. Na een fraaie combinatie gaf Jack Grealish een afgemeten voorzet op spits Julián Álvarez, die beheerst binnenschoof. De Argentijn had een basisplaats omdat clubtopscorer Erling Haaland met een blessure op de tribune zat.

De spelers van Liverpool vinden dat Rodri zijn tweede gele kaart moet krijgen

Na 34 minuten was er een verhitte discussie tussen spelers van beide clubs en de scheidsrechter, dat gebeurde na een overtreding van Rodri op Gakpo. Het vasthouden van de Nederlander leek een overtreding die rijp was voor geel, maar scheidsrechter Simon Hooper spaarde de middenvelder.

Rodri had kort daarvoor al een gele kaart gekregen en zou dus zijn weggestuurd bij een tweede gele kaart. De vlam sloeg na dit moment om de haverklap in de pan, maar Hooper hield het hoofd koel. Grote kansen vielen er tot de rust niet meer te noteren.

Twee goals in acht minuten

City schoot na de pauze als een komeet uit de startblokken. Na amper een minuut gaf Rodri een diepe bal op Mahrez, De Algerijn legde de bal panklaar af op de meegelopen Kevin De Bruyne: 2-1.

Enkele minuten later was de wedstrijd beslist. Na een fraaie aanval werd een schot van Álvarez nog geblokt door Trent Alexander-Arnold, maar de rebound van İlkay Gündoğan was onhoudbaar voor doelman Alisson. Zo stond Liverpool acht minuten na rust opeens met 3-1 achter.

Jürgen Klopp ziet met lede ogen aan dat zijn ploeg de wedstrijd uit handen geeft

Een kwartier voor tijd werd het nog erger voor de ploeg van Jürgen Klopp. Jack Grealish rondde een een-tweetje met De Bruyne al vallend af en zorgde zo dat ook het laatste sprankje hoop van 'The Reds' verdween.

Door deze nederlaag blijft Liverpool op de zesde plaats staan met evenveel punten als nummer zeven Brighton en nummer acht Brentford, Brighton heeft twee wedstrijden minder gespeeld. Een plek bij de bovenste vier, en dus Champions League-voetbal, raakt zo steeds verder uit beeld.

Arsenal vs Leeds

Met de Nederlandse verdediger Pascal Struijk en aanvaller Crysencio Summerville in de basis begon Leeds aan de wedstrijd tegen Arsenal. Koploper Arsenal moest het dit keer doen zonder Saka, die zich bij de training al niet goed voelde en plaatsnam op de bank. De eerste keer in 485 dagen dat Saka geen basisspeler was.

Leeds liet zich in de eerste helft een aantal keer gevaarlijk zien en kreeg al vrij snel een grote kans via oud-Ajacied Rasmus Kristensen. Maar tien minuten voor rust ging het mis voor de bezoekers, door een tackle van Luke Ayling op Gabriel Jesus. De bal ging op de stip, en werd door Jesus zelf hard door het midden in de touwen geschoten: 1-0 voor Arsenal.

Gabriel Jesus viert de 1-0 voor Arsenal uit een penalty, dwars door het midden

Vlak na rust zette Ben White Arsenal op 2-0, en een paar minuten later maakte Jesus er 3-0 van, door zichzelf slim vrij te lopen en onverbiddelijk hard raak te schieten in de linkerhoek. Zo trok de koploper deze wedstrijd alsnog naar zich toe, met bovendien uiteindelijk toch een invalbeurt van Saka.

Een kwartier voor tijd kreeg Leeds een mazzeltje, na een uithaal van Kristensen; de bal belandde via de rug van Oleksandr Zinchenko in het net: 3-1. Maar Leeds, hongerig naar meer goals, liet te veel ruimte achterin, waarvan Granit Xhaka met een kopbal handig gebruikmaakte: 4-1.

En zo dendert Arsenal door, de langverwachte titel komt met de week een stapje dichterbij.