NOS Voetbal

Aké geprezen door Koeman, gekoesterd door Guardiola: 'Voorbeeld voor iedereen'

Pep Guardiola belde Ronald Koeman afgelopen dinsdag op zijn verjaardag. Om de Oranje-bondscoach te feliciteren met zijn zestigste levensjaar, natuurlijk, maar ook hem te vragen of hij deze interlandperiode een beetje wil letten op Nathan Aké.

Een van de beste trainers ter wereld, van een van de beste teams op aarde, die nog eens even extra benadrukt hoe belangrijk de 28-jarige Nederlandse linksback is voor Manchester City. Dat maakte indruk op Koeman.

Koeman prijst Aké als Guardiola's vaste waarde bij City: 'Voorbeeld voor iedereen'

Koeman: "Hij speelt in een team dat een voorbeeld is van hoe voetbal gespeeld kan en moet worden. En als je daar een vaste waarde in wordt..." Aké is sinds zijn overstap naar het sterrenensemble van City in 2020 langzaam maar zeker niet meer weg te denken uit de basis.

Voorbeeld

Op zijn verjaardag nam Koemans bewondering voor Aké nog een beetje toe. "Guardiola belde mij en direct na de felicitaties zei hij: 'Pas op met Nathan, hè.' Dat zegt wel iets, als je je op dat niveau bij zo'n manager zo goed staande houdt en ontwikkelt. Ik denk dat dat voor iedereen een voorbeeld is."

Aké was tijdens de kansloze nederlaag in en tegen Frankrijk (4-0) misschien wel het enige lichtpuntje bij Oranje. Aké ziet het zelf niet zo. "Nee, als je 4-0 verliest zijn er niet veel lichtpuntjes, vooral als verdediger. Je kijkt naar wat je beter kan doen, persoonlijk en als team."

Aké: "Na de wedstrijd worden er natuurlijk harde dingen gezegd. We weten dondersgoed dat het niet goed genoeg was van iedereen." Maar de kater van dat pak slaag is inmiddels wel verwerkt. "Zeker, dat gaat best snel. Vooral omdat we maandag weer een wedstrijd hebben. Wat is gebeurd, is gebeurd."

Toch kan ook Aké niet ontkennen dat hij bezig is aan een uitstekend seizoen in Engeland. "Het seizoen gaat goed. Ik krijg veel vertrouwen van de trainer. Het hele team gaat goed en dan speel je zelf ook lekker."

Schouderklopje Koeman

Aké reisde dus ook met vertrouwen af naar Oranje. "Het is vooral fijn om in een goede vorm naar Zeist te komen." Bovendien is de band met Koeman goed. "We hebben eerder met elkaar gewerkt en er is een goede connectie."

Dat bleek ook op de persconferentie een dag voor het EK-kwalificatieduel met Gibraltar. "Ik vind het ongelooflijk goed en knap dat hij zich zo ontwikkeld heeft. Wat wij willen, doet hij", zei de bondscoach. Aké reageerde met een nederige glimlach: "Dank u wel." Koeman gaf hem vervolgens een schouderklopje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl