Gehavend Oranje begint tweede tijdperk Koeman met demasqué in Frankrijk: 4-0

Bekijk de samenvatting van Frankrijk - Nederland

Het Nederlands elftal is de kwalificatie voor het EK van 2024 begonnen met een kansloze 4-0 nederlaag tegen Frankrijk. Met name de start was dramatisch, na 21 minuten stond er al een 3-0 stand op het bord in het Stade de France.

Nederland begon met een heel ander elftal aan de wedstrijd dan bondscoach Koeman had gewenst. Frenkie de Jong en Steven Bergwijn ontbraken door blessures, Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Sven Botman, Joey Veerman en Bart Verbruggen door een buikgriepvirus en ook Mats Wieffer was niet fit genoeg om aan de wedstrijd te beginnen.

Lutsharel Geertruida debuteerde daardoor bij Oranje en ook Kenneth Taylor en Xavi Simons stonden in de basis, waarin Georginio Wijnaldum en keeper Jasper Cillessen na een tijdje afwezigheid terugkeerden.

Dramatische start

Het bij voorbaat al aangeslagen Oranje begon nog wel met frisse moed aan het duel met de verliezend WK-finalist, maar daar was bijzonder snel niets meer van over.

Al in de tweede minuut kwam Frankrijk op voorsprong: Antoine Griezmann troefde Kenneth Taylor af op het middenveld en via Randal Kolo Muani en Kylian Mbappé kwam de bal opnieuw terecht bij de rozeharige middenvelder, die Cillessen kansloos liet (1-0).

Griezmann scoort snelle 1-0 voor Frankrijk tegen Oranje

Tijd om bij te komen van de rampzalige start was Nederland niet gegund. Want in de achtste minuut was het al 2-0.

Cillessen liet een vrije trap vanaf de zijkant van Griezmann van zijn lichaam afstuiten en via de borst van Dayot Upemecano rolde de bal door de benen van de Oranje-doelman het doel in.

Upamecano verdubbelt voorsprong Frankrijk tegen Oranje

De tevreden Fransen schakelden vervolgens een versnelling terug en gunden Nederland de bal. Dat leidde zowaar tot wat kansjes voor Oranje.

De eerste geslaagde aanval van Nederland eindigde met een slap schot van Wijnaldum, Steven Berghuis kreeg na een uitstekende pass van Simons de bal niet goed mee, een schot van Memphis Depay werd geblokt en Wijnaldum maaide na een pass van Taylor in kansrijke positie over de bal heen.

Onverbiddelijke Fransen

De speldenprikjes gaven de Nederlandse burger wellicht wat moed, maar 'Les Bleus' waren onverbiddelijk en in de 21ste minuut was na een snelle omschakeling ook de derde Franse doelpoging raak.

De tot dan toe redelijk onzichtbare Mbappé bleek ook onzichtbaar voor de Nederlandse defensie: hij liep weg uit de rug van Geertruida en dook na een pass van Aurélien Tchouaméni en een slim overstapje van Kolo Muani alleen voor de kansloze Cillessen op: 3-0.

Mbappé maakt derde Franse treffer in dramatische eerste helft voor Oranje

Het was 104 jaar geleden, tegen Zweden in 1919, dat het Nederlands elftal zo snel op een 3-0 achterstand stond. Bondscoach Koeman greep in en verving al na een half uur de ongelukkige Taylor door Wout Weghorst.

Oranje kreeg nog één kansje voor rust - Depay schoot naast - en Cillessen wist nog een kopbal van Ibrahima Konaté uit de hoek te tikken, maar de opluchting bij Oranje was groot toen de Italiaanse scheidsrechter Maurizio Mariani voor de rust floot.

Curieuze vrije trap

Ook in de tweede helft werd het Nederlands elftal nauwelijks gevaarlijk. Wel kreeg Oranje na een curieus moment een vrije trap op een interessante plek in de schoot geworpen.

Tchouaméni constateerde dat de bal lek was en raapte hem op, maar arbiter Mariani had daarvoor geen toestemming gegeven. Hands dus, en een vrije trap.

Met Weghorst als bliksemafleider voor de Franse muur gingen de gedachten terug naar de kwartfinale op het WK tegen Argentinië. Depay schoot de bal echter langs de muur, doelman Mike Maignan redde met de nodige moeite.

Paar plaagstootjes

Oranje kwam niet verder dan een paar plaagstootjes, ook nadat de bondscoach Marten de Roon, Simons en Berghuis had vervangen door Daley Blind, Davy Klaassen en Donyell Malen.

De stand in poule B, met Nederland op plek vijf

Gelukkig voor Nederland hoefde Frankrijk niet meer zo nodig. Mbappé kreeg nog een geweldige kans na een fout van Klaassen - Cillessen bracht redding - en Maignan moest nog ingrijpen bij een inzet van Malen na een spaarzame geslaagde aanval van Nederland.

Vlak voor tijd leek het na weer eens een razendsnelle omschakeling 4-0 te worden voor Frankrijk, maar invaller Moussa Diaby stond buitenspel. De vierde Franse goal viel in de 88ste minuut alsnog: Mbappé deed het helemaal zelf en haalde van net binnen de zestien doeltreffend uit.

Mbappé schiet vierde binnen voor Frankrijk

In blessuretijd kreeg Oranje nog een penalty na hands van Upamecano. Maar geheel in lijn van de wedstrijd werd de strafschop van Depay én zijn rebound gestopt door Maignan.

Gibraltar boven Nederland

Maandag volgt voor de Oranjehemden een kans om zich van de slechte beurt in Frankrijk te herstellen. Dan staat de tweede EK-kwalificatiewedstrijd op het programma tegen Gibraltar, dat net als Nederland zijn eerste duel verloor. De dwergstaat moest zijn meerdere erkennen in Griekenland (0-3).