Demonstranten bij de rechtbank waar de Londense agent David Carrick moest voorkomen (februari 2023)
NOS Nieuws

'Bezem moet door politiekorps Londen' na snoeihard rapport over misstanden

Een islamitische agent die in zijn afgesloten kluisje een stuk spek in zijn schoenen vond. Een sikh-agent van wie bij wijze van grap de baard werd afgeschoren. Vrouwen die als ontgroening een hele cheesecake moesten eten, tot aan overgeven aan toe. En een zwarte, homoseksuele politieman die voortdurend belachelijk werd gemaakt en van wie spullen, waaronder het uniform, werden verstopt en wiens kluisje werd vernield.

Het zijn allemaal voorbeelden van racisme, seksisme en homofobie binnen het politiekorps van Londen uit het vernietigende rapport dat vannacht werd gepubliceerd. Onderzoeker Louise Casey stelt dat de Metropolitan Police (Met) diep vanbinnen verrot is en dat discriminatie en vrouwenhaat op de werkvloer aan de orde van de dag zijn. Ze vindt dat er onmiddellijk moet worden ingegrepen.

Daadkracht achteraf

Dat deze vergiftigde werksfeer ook leidt tot problemen in de buitenwereld is een understatement. Caseys onderzoek werd ingesteld na de dood van Sarah Everard, waar in de samenleving ophef over ontstond toen bleek dat de dader een politieagent was. Bovendien bleek een melding van potloodventerij door de agent die haar in maart 2021 ontvoerde, verkrachtte en vermoordde niet goed te zijn nagetrokken.

Vorige maand nog werd een Londense agent tot 36 keer levenslang veroordeeld voor een reeks verkrachtingen en andere misdrijven. In de voorgaande jaren bleken er negen klachten tegen hem te zijn ingediend, waaronder van verkrachting, die geen gevolgen hadden gehad voor zijn loopbaan.

"Hij had nooit een politieman mogen zijn", erkende Met-politiecommissaris Rowley nadat dit half januari was uitgekomen. Hij kondigde meteen een screening aan van alle 45.000 politiemedewerkers, om te kijken of er in het verleden signalen over hem waren gemist.

Klinkt daadkrachtig, maar het volgt ook een vast patroon, zegt onderzoeker Casey. Want de politie van de Britse hoofdstad komt dikwijls pas in actie als een externe partij, zoals een rechter, onderzoeker of krant, heeft aangetoond dat er iets is misgegaan. Dan volgen een schuldbekentenis, excuses en de aankondiging van plannen om de problemen aan te pakken.

Korps ziet ernst niet in

Zo gaat het al tientallen jaren. Het is namelijk niet voor het eerst dat zulke harde woorden vallen over de Metropolitan Police, stelt Casey.

In 1999 had een onderzoeker al geconcludeerd dat er bij de Met sprake was van geïnstitutionaliseerd racisme en seksisme. Toen was de aanleiding de racistische moord op een zwarte tiener waar in het onderzoek veel fouten waren gemaakt.

Onderzoeker Casey is dan ook sceptisch. Ze is er niet van overtuigd dat het politiekorps inziet hoe ernstig de situatie is. "De Met doet liever alsof het gaat om enkele rotte appels die zulke zware misdrijven plegen. Als deze misdaden al niet tot zelfinzicht en hervormingen leiden, wat is er dan voor nodig?"

De bezem moet erdoorheen.

Louise Casey, onderzoeker

Wel komt ze met een aantal aanbevelingen, waarbij ze spreekt van een enorme taak voor de Londense politie. "De bezem moet door de gehele organisatie." Zo moet er een nieuw team komen dat klachten onderzoekt, met name over seksueel wangedrag, huiselijk geweld en discriminatie.

Personeel moet daarnaast aan de hoogste standaarden voldoen en zo niet, dan moet dat gevolgen krijgen. Daartoe moeten agenten en andere politiemedewerkers regelmatig gecheckt worden. Die controles moeten per direct veranderen, zodat "mensen die bij de Met willen om hun machtspositie uit te buiten geen kans meer krijgen". Ook wil Casey dat de politiecommissaris meer mogelijkheden krijgt om agenten te ontslaan en hun pensioen te ontnemen.

Korps zuiveren

Commissaris Rowley grijpt het rapport naar eigen zeggen aan om hervormingen door te voeren. "Ik zeg opnieuw dat we de Met moeten zuiveren van mensen die zulk giftig gedrag vertonen en dat we processen moeten aanpassen die hun gedrag niet hebben aangepakt of zelfs erger gemaakt."

Rowley spreekt van een nieuwe fase voor de Met. Hij waarschuwt dat er gezien de grote opgave pijnlijke periodes aankomen, maar is ervan overtuigd dat dankzij "de inzet en toewijding van de vastberaden, eerlijke en vaak heldhaftige meerderheid" zijn korps zal slagen.

Onderzoeker Casey raadt een nieuw onderzoek aan over twee en over vijf jaar, om te kijken of er schot zit in de zaak. Zo niet, dan moet de overheid wat haar betreft overwegen om de Met als geheel op te heffen en te verdelen in kleinere onderdelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl