Demonstranten buiten de rechtszaal in Londen
NOS NieuwsAangepast

Britse agent krijgt 36 keer levenslang voor reeks verkrachtingen

Een Britse politieagent is veroordeeld tot 36 keer een levenslange gevangenisstraf. David Carrick is onder meer schuldig bevonden aan 24 verkrachtingen. Hij moet minimaal zo'n 31 jaar zitten voordat hij vrij kan komen.

Vorige maand bekende hij tussen 2003 en 2020 meer dan 49 misdrijven te hebben gepleegd, waaronder verkrachting, aanranding en mishandeling. In totaal zijn twaalf vrouwen slachtoffer geworden van de agent.

Carrick legde contact met zijn slachtoffers via datingsites, waarna hij de vrouwen meenam naar zijn huis of een hotelkamer om ze te verkrachten en mishandelen. Hij sloeg de vrouwen met een riem en sloot ze op in kleine ruimtes. Ook bepaalde hij wat ze aten en wanneer ze sliepen.

De agent misbruikte zijn functie om het vertrouwen van de vrouwen te winnen en vertelde vrouwen dat niemand hun verhaal over een gerespecteerde agent zoals hij zou geloven. De rechter stelde dat de voormalig agent "op monsterlijke wijze misbruik maakte van vrouwen achter een façade van fatsoen en betrouwbaarheid".

Felle kritiek

Het Londense politiekorps ontving felle kritiek op de wijze waarop het met de zaak-Carrick is omgegaan. Tussen 2000 en 2021 werd hij al negen keer eerder beschuldigd van verkrachting en andere misdaden, maar daar werd niets mee gedaan. Toen deze negen beschuldigingen naar buiten kwamen, volgden er excuses van het korps, maar Carrick werd slechts geschorst.

Afgelopen jaar verscheen er nog een rapport van de toezichthouder met onthullingen over pesten, racisme en vrouwenhaat binnen de Londense politie. Aanleiding voor het rapport was de verkrachting en dood van Sarah Everard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl