NOS Nieuws

Britse politieman bekent tientallen seksuele misdrijven

Een Britse politieagent heeft bekend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan een reeks verkrachtingen en andere seksuele misdrijven. In veel gevallen ging dat gepaard met geweld, meldt de BBC. Tussen 2003 en 2020 werden twaalf vrouwen slachtoffer van de politieman.

De 48-jarige David Carrick, politieman bij de Londense Metropolitan Police, werd in oktober 2021 opgepakt en geschorst. Hij heeft bekend dat hij schuldig is aan 49 misdrijven, waaronder 24 verkrachtingen, maar ook aanranding en mishandeling.

Carrick, die zijn slachtoffers onder meer ontmoette op datingsites, hield vrouwen sociaal en financieel in zijn greep. Ook hield hij hen vast tegen hun wil en controleerde wat ze droegen, wat ze aten en wanneer ze sliepen. Een vrouw vertelde dat Carrick haar sloeg met een riem, een ander zei dat ze werd opgesloten in een kleine kast onder de trap.

Sommige vrouwen verbood hij om met andere mannen of met hun eigen kinderen te praten. Carrick zou hebben verteld dat niemand hen zou geloven, omdat het hun woord zou zijn tegen dat van een politieman.

Excuses korps

Het korps heeft excuses aangeboden omdat er de afgelopen decennia te weinig is gedaan met meerdere beschuldigingen tegen Carrick. Die gingen onder meer over verkrachting en huiselijk geweld, maar leidden niet tot strafrechtelijke vervolging.

"Hij heeft een verwoestend effect gehad op het vertrouwen van vrouwen en meisjes, waar we zo hard voor werken", zegt Barbara Gray, de assistent-commissaris bij de Metropolitan Police die verantwoordelijk is voor personeelskwesties.

Carrick zat sinds 2001 bij de politie. Vanaf 2009 werkte hij voor een eenheid die verantwoordelijk is voor het bewaken van ambassades, de ambtswoning van de premier en parlementsgebouwen. De rechter komt volgende maand met het vonnis.

Vrouwenhaat

De Londense politie ligt al langer onder vuur. In een rapport van de toezichthouder kwamen vorig jaar een reeks onthullingen aan het licht over pesten, racisme en vrouwenhaat binnen het korps.

Aanleiding voor het rapport was de verkrachting en dood van Sarah Everard in 2021. Daarvoor werd een politieman tot levenslang veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl