NOS Sport

Bouwmeester over zeilgoud na bevalling: 'Misschien onbewust pijngrens verlegd'

Marit Bouwmeester (34) is helemaal terug na haar zwangerschap van vorig jaar. Afgelopen weekend pakte de zeilster uit het Friese Warten haar eerste gouden medaille sinds de geboorte van haar dochter. Ze is voor de vijfde keer in haar loopbaan Europees kampioene geworden in de olympische ILCA6-klasse.

"Laten we eerlijk zijn, zo'n bevalling is best een klap voor je lijf", zegt Bouwmeester. "Ik ben heel fit gebleven tijdens mijn zwangerschap en heb een goede bevalling gehad, maar voor het zeilen was het wel extra uitdagend. Want bij ons zijn de buikspieren natuurlijk superbelangrijk."

Bekijk hier een reportage over Marit Bouwmeester, Maxime Jonker en Mirthe Akkerman, die tegen elkaar moeten strijden om een olympisch ticket.

EK-titel mama Bouwmeester gooit strijd om olympische tickets helemaal open

Bouwmeester: "Je kan je voorstellen dat, als er een baby groeit in je buik, de spieren uit elkaar gaan staan en daarna weer terug in vorm moeten komen. Je moet dus heel voorzichtig omgaan met je buikspieren. Zeker in een sport als zeilen wil je alles heel gestaag opbouwen, om weer volledig de functionaliteit te hebben en ook kracht te kunnen leveren."

Buikspieren

Om de mast bij harde wind overeind te houden, moet je als zeiler actief buitenboord hangen. Daarbij worden de buikspieren zwaar belast.

Vanwege de zwangerschap mocht Bouwmeester haar buikspieren maandenlang niet trainen. "In het begin zat ik een soort van rechtop. Daarna kon ik dat elke keer een beetje uitbouwen. Afgelopen weekend won ik terwijl er veel wind was."

Marit Bouwmeester in actie tijdens de EK in het Italiaanse Andora

Bouwmeester besloot snel dat haar zwangerschap zo min mogelijk invloed mocht hebben op haar sportcarrière. "Dat wist ik al heel vroeg. Ik heb mijn leven daar volledig naar ingericht. Ik wist dat de periode na de bevalling de meest uitdagende zou zijn."

Minder trainen

Om gecontroleerd terug te komen, stelde ze een team van experts samen dat haar daarin moest helpen. Het was nogal zwaar voor de medische staf om Bouwmeester minder te laten trainen.

"Het is een hele andere strategie, ik moet zo goed naar mijn lichaam luisteren. Dat gaat beter dan ooit tevoren. Ik ben nog aan het terugkomen en kan me geen blessures veroorloven. Niet in de topsport, niet in het dagelijks leven en niet met de kleine."

Bouwmeester is blij dat ze een bevalling mee heeft mogen maken en denkt dat het haar zowel als mens en als topsporter sterker heeft gemaakt. "Respect voor de vrouwen. De bevalling duurde lang en was pijnlijk zonder pijnstilling, maar je lichaam kan zo veel aan. Die pijn vergeet je ook weer. Als ik nu op de fiets zit, trap ik echt wattages die ik nog nooit gezien heb. Misschien heb ik onbewust de pijngrens verlegd."

Uiteindelijk draait het voor Bouwmeester allemaal om plaatsing voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Op dat toernooi komt er in elke zeilklasse maar één zeiler per land in actie. Met Mirthe Akkerman en Maxime Jonker is er binnen de Nederlandse ploeg genoeg concurrentie om dat felbegeerde plekje.

Olympische Spelen

"Deze campagne is denk ik uitdagender, omdat ik iets doe wat ik nog nooit eerder heb gedaan. De trainingsstages zijn korter en intensiever."

Over haar sterke ploeg maakt ze zich geen zorgen. "Ik wil gewoon de beste van de wereld zijn. Ik denk dat een goede Marit iedereen kan verslaan, ook mijn teamgenoten. Maar ik heb ook veel aan ze in de training. Ze pushen me hard en hebben me weer op niveau gebracht. Het is wel prettig om teamgenoten op niveau te hebben."

Marit Bouwmeester viert haar bronzen medaille van Tokio 2020

Bouwmeester heeft verder weinig voorbereidingstijd op het water in Marseille, waar het oIympisch zeiltoernooi volgend jaar wordt gehouden. Normaal gesproken neemt ze jaren de tijd om alle ins en outs van de baai te verkennen, inclusief de zeer specifieke omstandigheden die per locatie drastisch kunnen verschillen. Nu is het nog slechts een jaar tot de Spelen.

Toch is en blijft haar doel helder. "Het is natuurlijk geen geheim dat ik nog een keer goud wil pakken in Parijs. Ik doe er echt alles aan. Het is een andere campagne omdat ik moeder ben, en we moeten al heel vroeg in het seizoen goed zijn. Het is geweldig dat ik deze Europese titel pak en ik hoop dat ik mijn droom kan waarmaken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl