NOS Sport

Bouwmeester pakt brons op EK zeilen, eerste medaille na comeback zwangerschap

Brons na comeback: 'Ik heb de laatste maanden veel progressie gemaakt'

Ze lag op koers voor zilver, mikte op goud, maar het is brons geworden. Marit Bouwmeester pakt op de EK in Frankrijk haar eerste medaille sinds haar comeback in het zeilen.

De 34-jarige Friezin, die vorige maand op de WK haar rentree maakte na haar zwangerschap, zakte op de laatste dag één plek in het klassement van de Ilca 6-klasse en eindigde in het Zuid-Franse Hyères als derde met 50 (straf)punten.

De Europese titel ging met 44 punten naar Agata Barwinska uit Polen, het zilver was voor de Zwitserse Maud Jayet (48).

'Voel me goed en fris'

Gisteren gaf Bouwmeester al aan tevreden te zijn met haar prestaties. "Ik heb de laatste maanden heel veel progressie gemaakt. Ik voel me goed en fris met nog één dag te gaan. Daar ben ik superblij mee. De eerste stappen zijn gezet. Maar alles kan nog wat beter, wat scherper, wat fitter."

Bouwmeester keerde vorige maand bij de wereldkampioenschappen in de VS terug in wedstrijdverband, nadat ze in mei was bevallen van dochter Jessie Mae. De Friezin stond op de WK een tijdje aan kop, maar zakte tijdens de laatste dagen mede vanwege vermoeidheid steeds verder terug in het klassement. Bouwmeester eindigde in Kemah (Texas) als negende. Op de EK voor de kust van Hyères klom ze juist gedurende het evenement op de ranglijst.

De zeilster wil in 2024 graag meedoen aan de Olympische Spelen van Parijs. Ze pakte op de laatste drie Spelen steeds een medaille: zilver in 2012, goud in 2016 en vorig jaar brons in Tokio. "We gaan deze winter met alle Nederlandse meiden trainen, onder andere in Marseille op de olympische locatie", zegt Bouwmeester, die kansen ziet. "We hebben elkaar als trainingsploeg weer gevonden om samen te pushen en om samen beter te worden."

Broekhuis tiende bij de mannen, is 'teleurgesteld'

Bij de mannen in de Ilca 7-klasse was Niels Broekhuizen op de tiende plaats de beste Nederlander. Hij zakte op de laatste dag drie plekken in het klassement. "Op dit moment ben ik vooral een beetje teleurgesteld over de laatste race. Het was een superlastige dag. We hebben de hele dag moeten wachten op wind."

De Europese titel ging naar Pavlos Kontides uit Cyprus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl