NOS Sport

Terugkerende Bouwmeester 'richtte hele zwangerschap en bevalling in op topzeilen'

Hoe kom je na je zwangerschap zo snel en sterk mogelijk terug als topsporter? Marit Bouwmeester, olympisch zeilkampioen van 2016, beviel onlangs van een dochter en hield zich meer dan negen maanden intensief bezig met die vraag.

Nu maakt ze zich op voor haar comeback in het topzeilen, op het WK in Texas, dat over twee weken gehouden wordt.

Olympisch kampioen Marit Bouwmeester won in Tokio 2021 de bronzen medaille

In de zomer van 2021 won Bouwmeester op de Olympische Spelen in Tokio brons. Koud terug in Nederland werd ze zwanger. "Ik wilde dat combineren met mijn sport", vertelt ze. "De hele zwangerschap en zelfs de bevalling hebben we ingericht met de blik op topsport."

Maandenlang omringde Bouwmeester (34) zich met specialisten en begeleiders, die haar zo effectief mogelijk door haar zwangerschap loodsten.

Met de tijd werd Bouwmeester ook zelf een echte expert op het gebied van zwangerschappen en topsport, vertelt ze met een glimlach. Zo diep zat ze in de materie.

Maar drie weken eruit

Bouwmeester stelde met haar begeleiders een nauwgezet plan op. Haast zonder onderbrekingen werkte ze tijdens haar zwangerschap aan haar fysiek.

Ik vind het geweldig om moeder te zijn. En na mijn zwangerschap waardeer ik het ook alleen maar meer dat ik topsporter kan zijn.

Marit Bouwmeester

"Uiteindelijk ben ik er maar drie weken helemaal uit geweest. Een week vóór de bevalling, want ik was over tijd en we wilden de baby een beetje helpen om eruit te komen. En twee weken ná de bevalling. Daarna ben ik heel rustig weer begonnen. Ik kom nu steeds meer op niveau."

Soms moest Bouwmeester door haar fysio's afgeremd worden, gewend als ze was om het randje van haar fysieke vermogens op te zoeken. "Het was wel een switch in mindset die ik moest maken. Je moet namelijk ook zeker niet te veel doen, want dan duurt het herstel alleen maar langer."

De bevalling is nu een kleine vijf maanden geleden. Met haar dochter Jessie Mae gaat het fantastisch. Bouwmeester neemt haar mee op trainingskampen, maar tijdens het WK blijft de kleine in Nederland.

Terugkerende Bouwmeester 'richtte hele zwangerschap en bevalling in op topzeilen'

Om ervoor te zorgen dat Bouwmeester weer fulltime het water op kan, nemen haar familie en een gastouder aan huis de zorg soms even over.

Buikspieren

In Texas begint de lange weg naar de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, waar ze na zilver in 2012, goud in 2016 en brons in 2020 voor de vierde olympische medaille in haar carrière wil gaan.

Het komende WK is belangrijk voor Bouwmeester, maar het resultaat is eigenlijk van secundair belang. Het is vooral een cruciaal meetmoment richting Parijs. "Het is goed om te weten waar ik sta, want daar heb ik nu eigenlijk geen idee van. Fysiek gaat het in principe goed, maar ik ben nog niet heel explosief."

Bouwmeester in 2021: van de buikspieren wordt voor topzeilers veel gevergd

De zwangerschap had namelijk als gevolg dat haar buikspieren verslapten en dat maakt het omgaan met zware wind als zeiler lastig. "Je hangt letterlijk aan je benen aan die boot, dus alles komt op je buikspieren aan. Die spieren zijn het meest uitdagende gedeelte in mijn herstel."

Bouwmeester heeft dus nog een flinke weg te gaan om op olympisch niveau te komen. Maar ze ligt op schema. In juli 2024 moet ze op haar best zijn. "Ik moet nu op mijn niveau komen, me daarna kwalificeren en het dan in Parijs afmaken."

Trainen doet Bouwmeester meestal in Scheveningen. Het water is daar de laatste dagen woest, met harde wind en heftige hoosbuien. Die strijd tegen de elementen had ze gemist. "Ik vind het geweldig om moeder te zijn. En na mijn zwangerschap waardeer ik het ook alleen maar meer dat ik topsporter kan zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl