Marit Bouwmeester in actie tijdens de EK in het Italiaanse Andora
NOS SportAangepast

Vijfde Europese titel maakt emoties los bij zeilster Bouwmeester: 'Zó dankbaar'

Zeilster Marit Bouwmeester is voor de vijfde keer in haar loopbaan Europees kampioene geworden in de ILCA6-klasse, voorheen bekend als Laser Radial.

De 34-jarige Friezin begon als koploper aan de slotdag in het Italiaanse Andora. Ze eindigde in de eerste van drie races als zevende en won de tweede race.

Daardoor begon ze met een voorsprong van maar liefst 25 punten op de Deense Anne-Marie Rindom aan de laatste race. Daarin stelde ze met een twaalfde plaats de Europese titel veilig.

Het zilver was voor de Griekse Vasileia Karachaliou, het brons voor de Hongaarse Mária Érdi. Maxime Jonker eindigde als vierde.

Emoties bij Bouwmeester

Bouwmeester is viervoudig wereldkampioene en won bij de Olympische Spelen goud (2016), zilver (2012) en brons (2021). Vorig jaar mei werd ze moeder, waarna ze in oktober al haar rentree maakte bij de WK. Topfit was ze toen nog niet: ze eindigde als negende.

Nu heeft ze wel een gouden plak, en dat is extra bijzonder. "Normaal gesproken was het mijn eigen campagne, nu is het ook de campagne van het thuisfront. Omdat zij me de mogelijkheid geven om dit te doen. Dat maakt het extra speciaal", aldus een geëmotioneerde Bouwmeester.

Emoties bij Bouwmeester na EK-goud: 'Zo dankbaar dat thuisfront me deze kans gunt'

Het leven als topsporter én moeder is namelijk niet altijd even makkelijk. "Ik had ze net aan de lijn. Ik ben zó dankbaar voor mijn familie en mijn vriend dat ze me deze kans gunnen."

De beloning daarvoor is dat ze zaterdagochtend thuiskomt met een gouden plak. "Zeker, maar ik ben ook nog steeds een geliefde en een mama. En morgen ben ik weer mama."

Olympische kwalificatie

De wedstrijden in Andora zijn de eerste in een serie die meetellen voor de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs van 2024. Bouwmeester heeft met haar EK-goud al voldaan aan de eisen van NOC*NSF, maar ze is er nog niet: op de Spelen heeft elk land maar één deelnemer per zeilklasse en de nationale selectie gaat nog even door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl