NOS VoetbalAangepast

Wiegman voor de derde keer FIFA-coach van het jaar, Messi beste bij de mannen

Wiegman voor de derde keer FIFA-coach van het jaar: 'Sinds ik kan lopen houd ik van voetbal'

Sarina Wiegman is bij het jaarlijkse gala van de mondiale voetbalbond FIFA in Parijs gekozen tot beste coach van het jaar van een vrouwenteam. De Haagse bondscoach van Engeland won de eretitel voor de derde keer.

"Sinds ik kan lopen houd ik van voetbal", zei Wiegman op het podium in de Franse hoofdstad. "En door de jaren heen heb ik gezien hoe het voetbal voor vrouwen is gegroeid."

"Hier in de zaal zitten de helden die het vrouwenvoetbal heeft voortgebracht, kleine meisjes hebben nu hun voorbeelden om zich aan op te trekken. Veel mensen hebben eraan gewerkt dit allemaal mogelijk te maken en ik ben hen dankbaar", aldus Wiegman.

Europees kampioen

De 53-jarige Wiegman werd afgelopen zomer Europees kampioen met Engeland door Duitsland met 2-1 te verslaan op Wembley. Ze werd in 2017 en 2020 ook al door de FIFA uitgeroepen tot beste coach en was voor de zesde keer genomineerd.

Wiegman had concurrentie van de Zweedse Pia Sundhage (bondscoach Brazilië) en de Française Sonia Bompastor (coach Olympique Lyonnais).

Sarina Wiegman krijgt uit handen van Christo Stoitsjkov de trofee voor beste vrouwelijke coach van 2022

Lionel Messi werd bij de mannen voor de tweede keer verkozen tot voetballer van het jaar. Hij is opvolger van Robert Lewandowski.

De 35-jarige Argentijn van Paris Saint-Germain liet ploeggenoot Kylian Mbappé en Real Madrid-spits Karim Benzema achter zich. Messi werd in 2019 eerder verkozen tot wereldvoetballer van het jaar bij de FIFA.

Alexia Putellas van FC Barcelona kreeg bij de vrouwen voor de tweede keer op rij de FIFA Award. Ze verloor met Barcelona de finale van de Champions League van Olympique Lyonnais, maar werd wel topscorer met elf goals.

Messi beleefde in december zijn grote hoogtepunt door met Argentinië de wereldtitel te winnen in Qatar. Naast Messi leverde Argentinië met Lionel Scaloni (coach van het jaar) Emiliano Martínez (doelman van het jaar) nog twee winnaars af.

De Puskas Award voor het mooiste doelpunt van 2022 ging naar de mindervalide Pool Marcin Oleksy, die op krukken op schitterende wijze met een omhaal wist te scoren.

Bekijk via de onderstaande tweet de omhaal van Oleksy:

Naast Wiegman was er nog een Nederlander die in het zonnetje werd gezet. Virgil van Dijk werd bij de mannen in het wereldelftal opgenomen. Vivianne Miedema werd bij de vrouwen niet uitverkozen. De spits van Arsenal, revaliderend van een zware blessure, was wel genomineerd.

Pelé geëerd

Er werd aan het begin van het gala uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van Pelé, die door velen wordt beschouwd als de beste voetballer ooit. De Braziliaan overleed in december op 82-jarige leeftijd.

De in Parijs aanwezige vrouw van de drievoudig wereldkampioen kreeg een ereprijs overhandigd. "Pelé is onsterfelijk", zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

Marcia Aoki (links), de vrouw van de overleden Pelé, krijgt uit handen van Ronaldo een ereprijs

Real Madrid, de winnaar van de Champions League, was niet vertegenwoordigd op het gala.

Volgens Spaanse media zou de club dit doen omdat de voornaamste prijzen van speler van het jaar en coach van het jaar niet zou gaan naar respectievelijk Karim Benzema en Carlo Ancelotti van de club.

Bovendien zou Real Madrid zeer ontstemd zijn over het feit dat het grote Braziliaanse talent Vinícius Júnior niet eens kandidaat is om te worden gekozen in het zogenoemde wereldelftal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl