Protestanten buiten de rechtszaal in de zaak tegen politieagent David Carrick
NOS Nieuws

Na jaren van schokkende onthullingen moet Londense politie écht gaan veranderen

  • Fleur Launspach

    correspondent VK en Ierland

  • Fleur Launspach

    correspondent VK en Ierland

Een aantal schokkende schandalen binnen de Londense politie leidt tot grote ophef in het Verenigd Koninkrijk. Politieagenten die vrouwen misbruiken en verkrachten blijken zich jarenlang te kunnen verschuilen binnen de gelederen van de politie. Daar moet nu verandering in komen, vindt menigeen.

Amper twee jaar nadat een politieagent schuldig was bevonden aan de moord en verkrachting van Sarah Everard, werd de voormalige agent David Carrick deze maand veroordeeld tot minimaal dertig jaar cel. Hij bekende schuld aan 24 verkrachtingen en werd veroordeeld voor minstens vijftig misdrijven, waaronder intimidatie en verkrachting.

'Hij gebruikte zijn uniform'

"Het was niet zomaar een verschrikkelijke man, hij gebruikte zijn uniform en machtspositie om zijn slachtoffers in de val te lokken!", zegt de woedende activist Patsy Stevenson over de zaak van Carrick. "Het politiekorps ontving meerdere klachten over zijn gedrag, maar hij kon toch tientallen jaren zijn gang gaan. En niemand had het door? Dat geloof ik dus niet", aldus Stevenson.

In 2021 werd zij een bekend gezicht omdat ze op een bijeenkomst voor Sarah Everard hardhandig door de politie in de boeien werd geslagen. Beelden waarop de jonge vrouw met fel rode haren en vastberaden gezicht tegen de grond werd gewerkt door een leger aan mannelijke politieagenten, kwamen in alle Britse kranten.

Een Britse politieauto

Het wakkerde de nationale woede alleen maar verder aan. Vrouwen deelden massaal hun ervaringen over intimidatie en gevaar op straat. De politie beloofde verbetering en in de politiek buitelde men over elkaar heen om geweld tegen vrouwen topprioriteit te maken.

"We dachten allemaal dat het een kantelpunt zou zijn", zegt Patsy Stevenson. "Dat er geen 'rotte appels' meer in uniform zouden lopen. En toch blijven steeds nieuwe zaken van seksueel wangedrag naar buiten komen. Hoeveel meer zijn er nog?"

Carrick, de 48-jarige agent die deze maand werd veroordeeld, hield een van zijn slachtoffers gevangen in een kleine kast onder zijn trap. Hij had een lange staat van dienst bij een Londense elite-eenheid, en ondanks meerdere screenings kon hij tientallen jaren misdrijven plegen. Carrick gaat de boeken in als een van de ergste zedendelinquenten in de moderne Britse geschiedenis.

'De klootzak' en 'de verkrachter'

Ook in de zaak-Everard waren er afgelopen week nieuwe onthullingen. De dader, voormalig politieagent Wayne Couzens, bekende drie gevallen van exhibitionisme in de maanden voordat hij Sarah Everard ontvoerde, verkrachtte en vermoordde.

Zowel Couzens als Carrick gaf blijk van wangedrag tegen vrouwen, maar kwamen toch door de politiechecks heen. Collega's gaven hun zelfs bijnamen: David Carrick "de klootzak" en Wayne Couzins "de verkrachter". Tussen 2000 en 2021 ontving de politie klachten over negen incidenten waarmee niets werd gedaan in het korps. De vrouwen die Carrick beschuldigden, trokken uiteindelijk hun klacht weer in.

De aangetreden politiechef Mark Rowley (r) samen met koning Charles

Onder de nieuw aangetreden politiechef Mark Rowley zijn verschillende interne onderzoeken gelanceerd. Rowley is zo'n 1000 klachten van seksueel en huiselijk geweld tegen 800 van zijn officieren aan het doorlichten. Hij verwacht dat er in de komende maanden elke week "twee of drie" agenten zullen terechtstaan wegens zedendelicten en geweld tegen vrouwen.

"Ik heb tienduizenden agenten die elke dag weer fantastisch werk leveren, maar helaas ook een paar honderd die niet in uniform zouden moeten rondlopen. Dat ga ik rechttrekken."

De resultaten van een extern onderzoek, geleid door Lady Louise Casey, kunnen elk moment gepubliceerd worden. Deze barones steekt haar mening over vrouwenhaat en corruptie bij de politie niet onder stoelen of banken. Volgens haar zijn grondige hervormingen nodig om het wangedrag binnen de dienst uit te roeien.

Topje van de ijsberg

Volgens activisten zijn deze schokkende zaken bij de politie maar het topje van de ijsberg van wat zich dagelijks aan geweld in het land voltrekt tussen mannen en vrouwen. Uit cijfers van het Britse bureau voor statistiek blijkt dat het aantal vrouwen dat omkomt door geweld van mannen in de nasleep van de coronacrisis met een kwart is gestegen.

In Engeland en Wales worden elke week zo'n twee tot drie vrouwen vermoord door hun partner of ex-partner. Een op de vier vrouwen krijgt in haar leven te maken met huiselijk geweld. En wat betreft verkrachtingszaken: momenteel leidt slechts 1 procent van de gerapporteerde verkrachtingen in het Verenigd Koninkrijk tot een veroordeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl