Bendeleden wachten om naar hun cel te worden gebracht in de gevangenis
NOS Nieuws

Megagevangenis geopend in El Salvador: plaats voor 40.000 gevangenen

In El Salvador zijn de eerste gedetineerden overgebracht naar een nieuwe enorme gevangenis. Met een capaciteit van 40.000 mensen is het Centro de Confinamiento del Terrorismo een van de grootste van Noord- en Zuid-Amerika.

Ongeveer 2000 bendeleden zijn er vandaag naartoe gebracht. "Dit wordt hun nieuwe huis, waar ze tientallen jaren zullen wonen, onder elkaar, waar ze de bevolking geen kwaad meer kunnen doen", schrijft de Salvadoraanse president Bukele op Twitter.

Op videobeelden is te zien hoe de gevangenen, gekleed in witte korte broeken met kaalgeschoren hoofden door de nieuwe gevangenis de cellen in worden geleid:

Megagevangenis in El Salvador geopend

Het Midden-Amerikaanse land El Salvador gaat langer gebukt onder veel (bende)geweld. De regering van Bukele riep een jaar geleden de noodtoestand uit, nadat binnen 24 uur 62 moorden waren gepleegd. Die noodtoestand is sindsdien meermaals verlengd.

In El Salvador kunnen mensen daardoor zonder aanhoudingsbevel worden opgepakt, kunnen privégesprekken worden afgeluisterd door de overheid en hebben gedetineerden geen recht meer op een advocaat. Sinds het uitroepen van de noodtoestand zijn meer dan 64.000 verdachten gearresteerd.

Alle criminelen oppakken

De keiharde repressie van de regering-Bukele heeft ook tot veel kritiek geleid van mensenrechtenorganisaties. Zij zeggen dat mensen willekeurig worden opgepakt, op grond van hun uiterlijk, leeftijd of sociaaleconomische status.

Toch blijft de aanpak van Bukele erg populair onder Salvadoranen. De minister van Veiligheid van het land zegt tegen persbureau Reuters dat het land op dezelfde wijze doorgaat "totdat alle criminelen zijn opgepakt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl