Beveiliging op straat in El Salvador tijdens de noodtoestand op 17 mei 2022
NOS NieuwsAangepast

El Salvador veroordeeld om tienduizenden arrestaties na uitroepen noodtoestand

De regering van El Salvador is opnieuw veroordeeld voor het schenden van mensenrechten. Na het uitroepen van de noodtoestand in maart, vanwege bendegeweld, zijn meer dan 36.000 mensen achter de tralies gezet. Daarbij was vaak spraak van willekeur, zeggen mensenrechtenorganisaties; mensen werden opgepakt op grond van uiterlijk, leeftijd en sociaaleconomische status. De mensenrechtenorganisatie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) veroordeelt de regering opnieuw en roept op om de mensenrechten en waardigheid van zijn inwoners te respecteren.

De regering van president Bukele riep in maart de noodtoestand uit, nadat binnen 24 uur 62 moorden waren gepleegd. Volgens de politie waren die moorden het gevolg van bendegeweld. De noodtoestand zou dertig dagen in stand blijven, maar werd vorige maand met steun van het parlement voor de tweede keer verlengd. Mensen kunnen zonder aanhoudingsbevel worden opgepakt. Ook geldt er een samenscholingsverbod en wordt communicatie gecontroleerd.

De arrestatie van een verdachte, kort na het uitroepen van de noodtoestand

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International meldde donderdag dat gevangenen slecht worden behandeld en gemarteld. Zeker achttien mensen zouden na hun aanhouding zijn overleden. "Onder het voorwendsel dat ze bendes straffen, worden mensenrechten op grote schaal en grof geschonden en arme mensen gecriminaliseerd", zei regionaal directeur Erika Guevara-Rosas.

Minister van Defensie Merino zei eind april dat mensen die niks met het bendegeweld te maken hebben, worden vrijgelaten. "Mensen moeten weten dat hen niets zal overkomen als ze geen slechte dingen hebben gedaan."

El Salvador geldt als een van de meest gewelddadige landen in Centraal-Amerika. De bendes hebben veel macht op straat, vaak aangestuurd door leiders die in de gevangenis zitten.

Bukele beloofde in zijn campagne voor de verkiezingen van 2019 dat hij het bendegeweld zou aanpakken. Een ruime meerderheid van de Salvadoranen steunt zijn misdaadbeleid, kwam naar voren uit recente opiniepeilingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl