NOS NieuwsAangepast

Streekvervoer staakt woensdag en vrijdag opnieuw om uitblijven cao

Medewerkers in het streekvervoer gaan woensdag en vrijdag opnieuw staken voor een betere cao. Dat melden vakbond CNV en FNV. De bonden waarschuwen dat de stakingen van komende week het begin zullen zijn van een nieuwe reeks stakingen, die volgens CNV wel minimaal 48 uur van tevoren worden aangekondigd.

Twee weken geleden werd het werk in het regionale openbaar vervoer al stilgelegd voor vijf dagen, maar die staking leidde niet tot resultaat. Volgens de FNV was de actiebereidheid bij onder meer buschauffeurs in die periode hoog en reden veel bussen niet.

"Nog liever dan staken, willen werknemers in het streekvervoer gewoon op een fijne manier tegen een goed salaris hun werk doen", zegt FNV-bestuurder Marijn van der Gaag in een verklaring." Ze vinden het dan ook verschrikkelijk dat reizigers weer overlast moeten ervaren. Maar de oplossing daarvoor ligt echt bij de werkgevers."

De FNV wil een loonsverhoging die meestijgt met de inflatie en maatregelen tegen de werkdruk. Eergisteren zei Fred Kagie namens de werkgevers in het openbaar vervoer dat dat geld er niet is. De werkgevers bieden 8 procent loonsverhoging dit jaar.

"Vakbonden vinden dat we toch over deze eisen in gesprek moeten gaan, onder dreiging en druk van een al aangekondigde staking. Dat is voor ons geen basis om te praten. Staken brengt ons niet aan tafel", zei Kagie toen.

FNV-bestuurder Van der Gaag vindt dat de grens bereikt is. "De werkdruk is te hoog door de onregelmatige roosters en krappe rittijden. Als er niks verandert, is dat heel slecht voor de toekomst van het openbaar vervoer." Onder de cao Streekvervoer vallen zo'n 13.000 mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl