NOS Voetbal

De Jong keert terug bij club die hij Europa League bezorgde: 'Speciale plek'

De Jong keert terug in 'prachtige stad' Sevilla: 'Speciale plek in mijn hart'

"De koning van de Europa League." Zo heeft PSV-trainer Ruud van Nistelrooij de tegenstander van donderdagavond in de tussenronde van de Europa League genoemd: Sevilla FC.

En dat is helemaal niet overdreven van Van Nistelrooij. Van de afgelopen negen seizoenen won de club uit Andalusië het tweede Europese toernooi vier keer. Bij de laatste winst, in 2020, speelde Luuk de Jong een hoofdrol. Hij keert nu terug in Sevilla in het shirt van PSV.

De Nederlandse spits zal met zijn huidige werkgever het succes van tweeënhalf jaar geleden willen herhalen. De Jong zei op een persconferentie vandaag dat hij die ene dag in 2020 nog goed kan herinneren. Hij scoorde twee keer in de finale tegen Internazionale (3-2).

Maar het is niet alleen de finale die beklijfde bij De Jong, heel zijn twee jaren in Sevilla waren volgens hem een belevenis. "In de bus herinnerde ik mij weer wat voor prachtige stad het is. Het stadion, het klimaat. Ook werd mijn eerste zoontje hier geboren. De stad blijft een speciale plek in mijn hart hebben."

Het moge duidelijk zijn dat De Jong warme herinneringen heeft overgehouden aan zijn tijd in Zuid-Spanje. In Sevilla roept de naam De Jong ook positieve gevoelens op.

Bijvoorbeeld bij de huidige aanvoerder, Jesus Navas, die in de finale een assist op de Nederlander gaf. "Luuk is een goed persoon, erg aardig en hij heeft in Sevilla grote dingen gepresteerd. Ik heb nog geen contact met hem gehad voor deze wedstrijd, maar ik zie hem morgen wel."

Weinig contact

De Jong beaamde dat hij niet veel contact heeft met zijn oude ploeggenoten. Hij kijkt er wel naar uit om weer wat jongens waar hij mee gespeeld heeft te zien. Zo ging hij veel om met Nemanja Gudelj (oud-speler van NAC Breda, AZ en Ajax) en Karim Rekik (voormalig PSV'er).

Die eerste speelt morgen naar alle waarschijnlijkheid ook. Rekik is geblesseerd.

Luuk de Jong met de Europa League-trofee in 2020

Sevilla-trainer Jorge Sampaoli stond ook even stil bij de successen van De Jong. "De mensen in Sevilla zullen hem proberen te bedanken voor alles wat hij bij de club heeft gedaan. Maar nu is hij onze tegenstander en we moeten zeer alert zijn om zijn kwaliteiten te neutraliseren"

En De Jong wilde zelf ook niet te lang blijven hangen in het verleden, hij kijkt uit naar de wedstrijd van donderdag. "Het wordt een grote strijd. We staan er goed voor. We doen in alle competities mee om de prijzen."

Van Nistelrooij merkt dat PSV beter begint te draaien. Maar ook de trainer van de Eindhovenaren, die jarenlang voor Real Madrid speelde, weet dat resultaten uit het verleden geen garanties geven voor de toekomst.

Wel weet hij één ding zeker: "Het wordt een intense wedstrijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl