Brahim Diaz en Theo Hernandez kunnen hun geluk niet op na de 1-0 van AC Milan tegen Spurs.
NOS Voetbal

Milan wint na jaren weer in knockoutfase Champions League: 1-0 tegen Spurs

AC Milan heeft de eerste wedstrijd in de achtste finales van de Champions League thuis met 1-0 gewonnen van Tottenham Hotspur. De Spanjaard Brahim Diaz maakte al na zeven minuten de enige treffer.

De return is op woensdag 8 maart in Noord-Londen.

Niet in topvorm

De laatste keer dat zevenvoudig eindwinnaar AC Milan een duel in de knockoutfase van de Champions League speelde, was in 2014. Toen was Atlético Madrid in de achtste finales duidelijk te sterk. De laatste zege was in 2013, toen Barcelona thuis met 2-0 verslagen werd.

In vier eerdere Europese duels tegen Tottenham wist Milan nog nooit te winnen. Net als Milan trouwens verkeren de Spurs de laatste weken niet in topvorm. Dat geldt ook voor trainer Antonio Conte, die twee weken geleden een galblaasoperatie onderging en zich een stuk rustiger moet houden dan gebruikelijk.

Spurs-coach Antonio Conte, net terug van een galblaasoperatie, op de bank tegen AC Milan.

Tegen Milan hield de oud-coach van Internazionale de Nederlandse aanwinst Arnaut Danjuma op de bank. Ook moest hij improviseren op zijn middenveld. Pierre-Emile Højbjerg, de Deen die Spurs met een late treffer in Marseille naar de achtste finales schoot, zat een schorsing uit en Rodrigo Bentancur is lange tijd uitgeschakeld met een knieblessure.

Twee jonkies

Daardoor stonden met Oliver Skipp (22) en debutant Pape Sarr (20) twee jonkies op het middenveld. De Senegalees Sarr speelde nog op het WK, al zat hij tegen Nederland negentig minuten op de bank.

Ook aan de kant van Milan was er een debutant: bij afwezigheid van de geblesseerde Sergiño Dest en Andrea Florenzi mocht de 21-jarige Duitser Malick Thiaw beginnen als rechtsback. Zlatan Ibrahimovic keek toe vanaf de tribune: de Zweed is namelijk niet eens ingeschreven voor de Champions League.

Na een minuut stilte voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië begon Milan daadkrachtig aan de wedstrijd. Met name de linkerflank met Theo Hérnandez en Rafael Leão liet zich gelden en dat had al na zeven minuten resultaat.

Hérnandez won een kopduel van Cristián Romero - de twee kennen elkaar nog uit de WK-finale in Qatar - ging zelf achter de bal aan, maar zag zijn schot gepareerd worden door Fraser Forster.

De vervanger van de geblesseerde Hugo Lloris, die zijn eerste Champions League-duel speelde sinds de 6-1 nederlaag met Celtic tegen Barcelona in 2013, wist ook de rebound van Diaz te keren. Die kreeg echter een tweede kans en kopte de bal nu wel over de lijn: 1-0.

Brahim Diaz frommelt de bal in twee instanties over de doellijn van Tottenham Hotspur.

Die drie doelpogingen in de zevende minuut zouden de enige schoten binnen het doelkader van Italiaanse kant in de hele wedstrijd zijn. Omdat ook de Spurs er aanvallend weinig van bakten, viel er niet veel te genieten.

Een keer was Tottenham dreigend, toen Son Heung-min na een lange rush op doelman Tatarusanu stuitte en Harry Kane de bal vervolgens tegen de onderkant van de lat mikte.

Ook die actie haalde de statistieken niet, want Son stond buitenspel toen hij aan zijn sprint begon.

Harry Kane oogt moedeloos in het duel met AC Milan.

Ook in de tweede helft bleven beide ploegen met de handrem erop spelen. Het enige noemenswaardige moment was een vlijmscherpe tackle van Romero op de benen van Sandro Tonali, de enige Italiaan vanavond in de basis van Milan. Romero kwam goed weg met een gele kaart.

Tien minuten voor tijd kreeg Milan uit het niets toch nog twee enorme kansen. De net ingevallen Charles De Ketelaere had de bal voor het inkoppen, maar wist het doel niet te vinden. En ook Thiaw mikte zijn kopbal net naast de paal.

Tottenham schrok wakker en zette met de ingevallen Danjuma nog even aan, maar veel had dat niet om het lijf. En dus zal deze tweestrijd over drie weken beslist worden in Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl