Kylian Mbappé en Lionel Messi op de training van PSG maandagochtend
NOS Voetbal

Opsteker voor door CL geobsedeerd PSG: Mbappé en Messi trainen weer mee

Paris Saint-Germain zond maandagochtend een kwartier lang beelden uit van de verder besloten training. Maar dat was ruim voldoende voor de fans om een nieuwe dosis vertrouwen te krijgen voor de Champions League-confrontatie met Bayern München van vanavond.

Kylian Mbappé stond namelijk, verscholen onder een grote zwarte muts, weer op het trainingsveld. De aanvaller was tien dagen uitgeschakeld met een knieblessure, maar lijkt inzetbaar in de thuiswedstrijd tegen de kampioen van Duitsland.

En ook die andere uitblinker van de WK-finale deed mee aan de oefensessie. Lionel Messi trainde weer mee nadat hij zaterdag door een spierblessure de wedstrijd tegen AS Monaco had moeten missen.

Zonder Mbappé en Messi verloor PSG met 3-1 van Monaco. Het was de tweede nederlaag op rij, na het 2-1 verlies in de beker tegen Olympique Marseille. In 2023 won PSG slechts drie van zijn zeven competitieduels. De aanloop naar de cruciale achtste finale in de Champions League tegen Bayern had niet veel slechter kunnen gaan.

Toch heeft Neymar, die andere sterspeler van PSG, er vertrouwen in. "We hebben de mogelijkheid om de Champions League te winnen", zei hij op de persconferentie maandagmiddag. "Maar we weten hoe moeilijk het zal zijn. We moeten samenkomen als team."

Eigenaar bezoekt training

De oplettende kijkers van het clubkanaal ontwaarden overigens niet alleen Mbappé en Messi op het trainingsveld. Ook Nasser Al-Khelaïfi wandelde rond. De Qatarese zakenman liep aan de zijde van technisch adviseur Luis Campos, met zijn rug naar de camera's.

PSG-eigenaar Nasser Al-Khelaïfi op de rug gezien op het trainingsveld, samen met technisch adviseur Luis Campos.

Het is een zeldzaamheid dat Al-Khelaïfi een training van zijn club bezoekt. Met zijn aanwezigheid onderstreept de ambitieuze Qatarees het belang van de wedstrijd tegen Bayern.

Sinds Al-Khelaïfi in 2011 eigenaar werd van PSG is de Champions League winnen de grote droom van de club. Na een reeks voortijdige en teleurstellende uitschakelingen is die droom stilaan veranderd in een obsessie.

Champions League-seizoenen PSG onder eigenaar Al-Khelaïfi

Seizoen Eindstation Bijzonderheden
2012/13 Kwartfinale Uitgeschakeld door FC Barcelona op uitdoelpunten (thuis 2-2, uit 1-1). Pedro maakt 20 minuten voor tijd de cruciale gelijkmaker voor Barcelona.
2013/14 Kwartfinale Uitgeschakeld door Chelsea op uitdoelpunten (thuis 3-1, uit 0-2). In de 87ste minuut maakt Ba het beslissende doelpunt voor Chelsea.
2014/15 Kwartfinale Barcelona is veel te sterk en wint met 3-1 en 2-0.
2015/16 Kwartfinale Uitgeschakeld door Manchester City (thuis 2-2, uit 0-1).
2016/17 Achtste finale De beroemde 'remontada'. PSG wint thuis met 4-0 van Barcelona, maar verliest in een onwaarschijnlijk duel uit met 6-1.
2017/18 Achtste finale Real Madrid is veel te sterk en wint met 3-1 en 2-1.
2018/19 Achtste finale PSG geeft het weg tegen Manchester United. Na een 0-2 zege in Engeland wordt thuis met 1-3 verloren. De beslissende goal valt in de vierde minuut van de blessuretijd.
2019/20 Finale Vanwege corona worden de laatste duels in Lissabon gespeeld. PSG verliest de finale van Bayern München. Uitgerekend de in Parijs geboren oud-PSG-speler Coman maakt het enige doelpunt.
2020/21 Halve finale Manchester City is met 1-2 en 0-2 veel te sterk.
2021/22 Achtste finale Na een 1-0 zege in Parijs verliest PSG de return tegen Real Madrid met 1-3. Benzema maakt met een hattrick na rust de achterstand ongedaan.

Met de komst van Messi en eerder de miljoenenaankopen van Neymar (222 miljoen) en Mbappé (180 miljoen) investeerde PSG de laatste jaren enorm. Maar de vurig gewenste Champions League-winst bleef buiten bereik.

Trainerskerkhof

In de laatste tien jaar werd PSG acht keer kampioen van Frankrijk, maar daarmee is de honger van Al-Khelaïfi bepaald niet gestild. Doordat succes buiten de landgrenzen uitbleef, konden achtereenvolgens de trainers Carlo Ancelotti, Laurent Blanc, Unai Emery, Thomas Tuchel en Mauricio Pochettino hun biezen pakken.

Bij een nieuwe Europese exit zou Christophe Galtier weleens aan dat rijtje kunnen worden toegevoegd. De huidige trainer van PSG ligt door de matige prestaties behoorlijk onder vuur. "Als je coach bent van PSG en je verliest twee keer op rij, dan zit je in een moeilijke situatie", erkende hij maandag.

PSG-coach Christophe Galtier weet dat er succes in de Champions League van hem verlangd wordt

"We hebben kalmte en rust nodig." En Galtier vertrouwt op de ervaring van zijn sterrenteam. "Mijn spelers weten hoe ze het niveau omhoog moeten tillen voor een wedstrijd als deze." Galtier zei dat het contact met zijn spelers, ondanks de tegenvallende resultaten, goed is. En dat ze hebben gesproken.

"We moeten naar elkaar luisteren. Ik heb naar hen geluisterd. En ik hoop dat zij nauwlettend naar mij hebben geluisterd", sprak Galtier.

'Obsessie'

Galtiers voorganger Pochettino verwoordde kort na zijn ontslag eind vorig seizoen uitstekend hoezeer Europees succes in Parijs een obsessie is geworden. "Alles draait bij PSG om de Champions League en dat kan voor veel afleiding zorgen", zei hij tegen Marca.

"De verwachtingen zijn hoog voor elk Europees duel. Succes in de Franse competitie en beker wordt als vanzelfsprekend beschouwd. De Champions League is een obsessie geworden en alles minder dan de eindzege wordt als falen beschouwd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl