In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Gemeente Buren geeft toestemming voor zoektocht naar nazi-schat

De gemeente Buren heeft een historicus toestemming gegeven te zoeken naar een nazi-schat die mogelijk verstopt is in Ommeren. Het gaat om vier kisten vol met juwelen die in 1944 door Duitse soldaten begraven zouden zijn.

De schatzoekers zijn geïnspireerd door de openbaarmaking van een oude, geschetste landkaart door het Nationaal Archief, begin vorige maand. Op die kaart staan aanwijzingen voor een nooit gevonden schat.

"Die is meerdere miljoenen waard", zei Annet Waalkens van het Nationaal Archief toen. De kaart komt uit het archief van het Nederlands Beheerinstituut, dat na de oorlog op zoek ging naar Duits vermogen in ons land.

Na de openbaarmaking van de kaart gingen meerdere mensen in weerwil van een gemeentelijk verbod op jacht naar de kisten. De gemeente hoopt nu, door toestemming te geven voor de zoektocht, dat duidelijk wordt of de schat er ook echt ligt. "Door onderzoek te doen willen we voor eens en altijd kunnen vaststellen of er wel of geen schat ligt", aldus een woordvoerder bij Omroep Gelderland.

De eer is te beurt gevallen aan het streekmuseum Baron van Brakell en Historische Kring Kesteren en Omstreken. "Ik vind het echt heel leuk en ben heel blij. Sinds ik weet van de schatkaart ben ik er dag en nacht mee bezig geweest", aldus streekhistoricus Joke Honders.

De gemeente heeft wel voorwaarden verbonden aan het verlenen van de ontheffing. Al het graafwerk en de verslaglegging moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd archeologisch bureau.

Om de kosten daarvan te dekken, wordt een eenmalige subsidie gegeven. Volgens Honders gaat het om een bedrag van 2000 euro. Een andere voorwaarde is dat eventuele vondsten op de juiste manier worden afgedragen aan het daarvoor aangewezen depot voor nader onderzoek.

Honders verwacht niet dat er iets gaat worden gevonden, maar hoopt er natuurlijk wel op. "Ik acht de kans heel klein, maar zou het helemaal geweldig vinden als er inderdaad een schat ligt en we deze vinden. Het zet de streek op de kaart, het is goed voor het museum en ik vind het fantastisch dat ik daar dan een bijdrage aan heb kunnen leveren." Ze verwacht dat de zoektocht binnen enkele weken gaat beginnen. Vermoedelijk wordt er een halve tot een hele dag gezocht.

Advertentie via Ster.nl