Schatzoekers, politie en omgewoelde grond in Ommeren
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Schatgravers in Ommeren hebben lak aan verbod

Een handjevol schatzoekers is vanochtend vroeg bij Ommeren opnieuw op zoek gegaan naar vier kisten vol met juwelen en sieraden die in 1944 door Duitse soldaten begraven zouden zijn. Ze doen dat ondanks een gemeentelijk verbod. De politie is aanwezig, maar geeft alleen waarschuwingen.

Eerder deze week zochten mensen ook al met metaaldetectoren en scheppen naar de vermeende nazi-schat in het dorp in de Betuwe, meldt Omroep Gelderland. Ook toen was er politie, die tot nu toe negen waarschuwingen gaf.

De schatzoekers zijn geïnspireerd door de openbaarmaking van een oude, geschetste landkaart door het Nationaal Archief, afgelopen dinsdag. Op de kaart staan aanwijzingen voor een nooit gevonden schat: vier munitiekisten vol horloges, sieraden, juwelen en briljanten die begraven zouden liggen in het dorp. "Het is meerdere miljoenen waard", zei Annet Waalkens van het Nationaal Archief toen.

Bank geraakt door bom

In augustus 1944 werd een bankfiliaal in Arnhem geraakt door een bom. Daarbij kwam de inhoud van heel wat kluizen bloot te liggen. Duitse soldaten graaiden allerlei kostbaarheden bij elkaar, stopten ze in hun jassen en zouden ze daarna bij Ommeren in kisten hebben begraven.

Er is eerder naar de kisten gezocht. Uit de archiefstukken blijkt dat na de oorlog ook een nazi-officier uit Duitsland naar Ommeren is gehaald. De man had een schets bij zich waar de schat zou liggen, maar de zoektocht leverde niets op. Deskundigen sluiten niet uit dat de kisten allang weer zijn opgegraven, mogelijk nog tijdens de bezetting.

Maar dat weerhoudt schatzoekers anno 2023 er niet van om een nieuwe poging te wagen. Van de week was het een enkeling, vanochtend een handjevol, gadegeslagen door buurtbewoners uit Ommeren.

Opgravingscertificaat

De politie grijpt vooralsnog niet hard in, ook al is het gemeentelijk verbod duidelijk. "Het is verboden om zonder ontheffing van het college van burgemeester en wethouders in het openbaar een metaaldetector of enig ander voorwerp voor het opsporen van metalen voorwerpen te gebruiken of bij u te hebben", staat te lezen in de gemeentelijke verordening. Voor alle duidelijkheid: die ontheffing wordt alleen verleend aan officiële organisaties met een opgravingscertificaat.

De gemeente wijst er ook op dat zoeken naar bodemschatten riskant kan zijn. Bijvoorbeeld omdat er nog onontplofte munitie in de grond kan zitten. En wat al helemaal niet mag, is als schatzoeker zonder toestemming graven in particuliere grond - al is dat volgens Omroep Gelderland bij Ommeren wel gebeurd de afgelopen dagen.

Advertentie via Ster.nl