Nederlandse hockeysters

Zaalhockeysters winnen ook vierde WK-duel, mannen hard onderuit tegen Oostenrijk

De Nederlandse zaalhockeysters hebben ook hun vierde WK-wedstrijd winnend afgesloten. In het Zuid-Afrikaanse Pretoria werd Oostenrijk met 5-1 verslagen. De mannen leden wel een nederlaag tegen Oostenrijk (4-1). Zowel de mannen als de vrouwen waren al geplaatst voor de kwartfinales.

Ondanks de ruime zege, ging het niet vanzelf voor de vrouwen. Het lukte de hockeysters voor het eerst dit toernooi niet om te scoren in het eerste kwart. Een strafcorner die werd benut door Mabel Brands zorgde voor de verlossing. Vier minuten later verdubbelde Donja Zwinkels de score (2-0).

Daarna kwam Oostenrijk terug, waardoor er frustraties ontstonden aan Nederlandse zijde. De derde Nederlandse treffer, die op naam komt van Noor de Baat, zorgde ervoor dat de rust weer terugkeerde bij Nederland. Donja Zwinkels maakte de laatste twee Oranje-treffers en scoorde dus in totaal drie keer vandaag. .

Boris Burkhardt

Door de ruime overwinning kan groepswinst Nederland bijna niet meer ontgaan. Oostenrijk staat op drie punten achterstand en moet een verschil van 24 doelpunten goedmaken. Donderdag speelt Nederland de laatste groepswedstrijd tegen de Verenigde Staten. De kwartfinales beginnen een dag later.

Mannen

De mannen waren net zoals de vrouwen ook al zeker van een plek in de kwartfinale op het WK in Zuid-Afrika. Maar de 4-1 nederlaag tegen Oostenrijk kwam flink aan.

Oranje ging onderuit in Pretoria, waar de 36-jarige spits Michael Körper alle doelpunten maakte voor Oostenrijk. Pas in de slotfase wist Boris Burkhardt iets terug te doen voor Nederland.

Burkhardt was ook een van de liefst drie Nederlandse spelers die een gele kaart kregen. Ook Wiegert Schut en Jochem Bakker werden bestraft, ten teken dat Oranje behoorlijk fel speelde tegen de titelverdediger.

"We gingen mee in de emotie", zei Teun Rohof na afloop. "Hierdoor kregen wij de kaarten en Oostenrijk niet. Zij speelden dit spel gehaaider."

De les die ze geleerd hebben? "Dat we geen emotie en frustratie moeten tonen binnen de balken."

Donderdag sluit Nederland de groepsfase af met de wedstrijd tegen België. Ook voor de mannen staat de kwartfinale een dag later op het programma.