Feyenoord-trainer Arne Slot en zijn PSV-collega Ruud Van Nistelrooij

Gemopper in Eindhoven, maar Feyenoord-PSV kreeg de blessuretijd die het duel verdiende

Ruim vijftien minuten blessuretijd in totaal. PSV'ers vonden het zondag wat royaal van scheidsrechter Danny Makkelie en zijn team, terwijl de eredivisietopper voor Feyenoorders niet lang genoeg kon duren.

Logisch, want PSV wilde met tien man een overwinning over de streep trekken, terwijl Feyenoord de gelegenheid kreeg om terug te komen tot 2-2 en zelfs nog meer bloed rook.

Met een pen en stopwatch in de hand zijn we gaan turven om te kijken hoe de beslissing van de arbitrage tot stand kwam en wie het meeste recht van spreken heeft.

VAR en vierde official

Het is belangrijk om eerst de werkwijze van de KNVB-scheidsrechters scherp te hebben. De VAR en de vierde official houden nauwkeurig bij hoe vaak een wedstrijd stilligt en in samenspraak met de scheidsrechter wordt dan het aantal extra minuten bepaald.

Er zijn daarnaast bepaalde richtlijnen. Zo wordt voor elke wisselbeurt ongeveer dertig seconden bijgetrokken. Dus vier wissels op één moment zouden dan twee minuten extra tijd op moeten leveren.

Check de video om te zien welke momenten in de tweede helft optelden tot de negen minuten blessuretijd:

Klopten die 9 minuten blessuretijd bij Feyenoord-PSV wel?

Wat de richtlijnen moeilijker te volgen maakt, is dat de arbitrage per situatie taxeert. Als er bijvoorbeeld meerdere spelers tegelijkertijd gewisseld worden, zal de bijgetrokken tijd per wissel niet per se 30 seconden hoeven zijn.

Ook wordt er gekeken naar bijvoorbeeld kaarten, blessures, opstootjes, VAR-momenten, tijdrekken en gejuich na doelpunten. En dit maakt het letterlijk arbitrair. Want bij de 5-5 tussen AZ en FC Utrecht, een week eerder, bedroeg de blessuretijd in totaal 'maar' vijf minuten.

'Zit nog wel verschilletje in'

Scheidsrechtersbaas van de KNVB, Dick van Egmond, geeft in het AD toe dat iedere scheidsrechter de richtlijnen anders interpreteert, waardoor de ene wedstrijd (onterecht) meer blessuretijd krijgt dan de andere. "Dat kan ik inderdaad niet ontkennen, er zit nog wel eens een verschilletje in. Maar we proberen het zo consequent mogelijk te doen."

De wedstrijd van dit weekend had in ieder geval ook van alles in zich. De drie goals voor het begin van de blessuretijd, negen wissels, het VAR-moment na de rode kaart van PSV'er Armando Obispo en een opstootje maakten de keuze van Makkelie en zijn corps te rechtvaardigen. Toch blijft het bepalen van de blessuretijd toch altijd enigszins willekeurig.

Alleen AZ-Ajax was langer

Uit de data van statistiekbureau Stats Perform komt wel naar voren dat de wedstrijd tussen PSV en Feyenoord relatief lang was. Het duel duurde in totaal 105 minuten en 18 seconden en was daarmee de op een-na-langste wedstrijd van het seizoen. Alleen AZ-Ajax duurde dit eredivisieseizoen langer (106 minuten en 15 seconden).

De lange eerste helft (51.03) bij de wedstrijd van zondag speelde daarbij een grote rol. Door de eerdergenoemde blessures zorgden die extra zes minuten niet voor gefronste wenkbrauwen. De negen extra minuten in de tweede helft deden dit wel.

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - PSV

Ook de tweede helft duurde relatief lang (54.16 minuten), maar was geen uitschieter. Dit seizoen duurden zes tweede helften langer. Hieruit valt op te maken dat de wedstrijd geen uitzondering op de regel was. Dit bevestigt de KNVB.

Daarnaast geeft de bond aan dat er na het WK niet met extra blessuretijd gestrooid wordt. De lijn die gehanteerd werd op het WK, is de laatste jaren al de leidraad in de eredivisie. Dat uitgerekend Makkelie , de enige Nederlandse arbiter op het WK, de scheidsrechter was bij Feyenoord - PSV, maakt daarom volgens KNVB niet veel uit.

Wel kan het zijn dat hij de regels, door zijn ervaringen in Qatar, wat strikter hanteert.

De PSV'ers die klagen staan wel een beetje in hun recht. Er werd in de tweede helft 31 minuten en 20 seconden daadwerkelijk gevoetbald. De zuivere speeltijd was in de tweede helft dus 57,7 procent, terwijl dit percentage bij een gemiddelde eredivisiewedstrijd op 56,8 ligt,

Op basis hiervan was acht minuten extra tijd in plaats van negen gerechtvaardigd geweest. Ter geruststelling: ook met een minuutje minder was het 2-2 geworden.