Xavi Simons
NOS VoetbalAangepast

'Koeman moet Oranje om waanzinnige speler Simons heen bouwen'

Uiteraard was de eredivisietopper tussen Feyenoord en PSV het voornaamste onderwerp van gesprek in Studio Voetbal. Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh eiste een hoofdrol voor zich op door de Rotterdammers met twee late treffers een punt te bezorgen, maar bij de tegenstander viel Xavi Simons in positieve zin op.

"Hij moet nog 20 worden en is nu al onmisbaar voor PSV", constateerde Ibrahim Afellay. "Alles begon bij hem, al het gevaar kwam bij hem vandaan. En ook in zijn verdedigende werk... Die jongen is een krijger. De bereidheid waarmee hij speelt, is een lust voor het oog."

Afellay prijst PSV'er Simons: 'Alles begon bij hem'

Rafael van der Vaart viel Afellay bij. "Als hij de bal had, was er rust bij PSV. Een waanzinnige speler."

'Simons trekt aan de touwtjes'

Simons heeft een clausule in zijn contract staan die bepaalt dat hij na dit seizoen voor een gelimiteerde transfersom terug kan keren naar Paris Saint-Germain. Een optie waar de begenadigde middenvelder goed over na zal moeten denken, vindt Arno Vermeulen. "Hij moet daar zelf toestemming voor geven. Hij trekt aan de touwtjes."

PSV-trainer Ruud van Nistelrooij was na de topper eveneens erg te spreken over Simons.

Van Nistelrooij boos, maar ook blij met punt: 'Simons exceptioneel'

Een nieuw contract, waarbij de clausule komt te vervallen, zou voor PSV een goede stap zijn. Vermeulen: "Maar daar moet wat tegenover staan. Wat ze in de toekomst eventueel krijgen aan transfergeld, daar moet een gedeelte van naar hem toe."

Klaar voor Oranje

Nu Simons bij PSV onbetwist en wekelijks een van de uitblinkers is, komt vanzelf de vraag op wat zijn rol bij het Nederlands elftal zou moeten zijn. Met acht minuten speeltijd tegen de Verenigde Staten op het WK in Qatar, is zijn inbreng bij Oranje tot nu toe minimaal geweest.

'Koeman moet Oranje om waanzinnige speler Simons heen bouwen'

Volgens de tafelgasten in Studio Voetbal is het logisch dat de status van Simons de komende tijd gaat veranderen. "Hij is toch basisspeler bij het Nederlands elftal nu?", vraagt Vermeulen zich dan ook hardop af. "Daar hoeven we niet moeilijk over te doen."

Van der Vaart is het daar roerend mee eens. "Ik vind hem op dit moment de allerbeste speler die Nederland te bieden heeft. Als ik Ronald Koeman was geweest, zou ik het elftal om hem heen bouwen. Niet alleen vanwege deze wedstrijd, maar alleen op basis van zijn talent."

Kijk hieronder naar andere fragmenten uit Studio Voetbal. Over de ontwikkeling van Alireza Jahanbakhsh bij Feyenoord. Verder de vaste rubrieken: Eindsignaal over Abubakari Yakubu (door Frank Heinen) en De Muurligger over Ajax-trainer John Heitinga (door Hugo Borst).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl