Reeks ontslagen bij Oekraïense overheid, na beschuldigingen van corruptie
Na aanhoudende beschuldigingen van corruptie heeft de Oekraïense president Zelensky vannacht een reeks ontslagen aangekondigd bij de overheid, zonder daarbij namen te noemen. Hij kondigde ook aan dat er strenger toezicht komt op overheidsmedewerkers die naar het buitenland reizen.
Sinds vannacht hebben tot dusver tien hooggeplaatste functionarissen het veld geruimd. Van niet alle ontslagen ambtenaren is precies bekendgemaakt waarom ze plaats moeten maken. Ook interne politieke conflicten spelen mogelijk een rol.
Het plaatsvervangend hoofd van het presidentiële bureau van Oekraïne, Kyrylo Timosjenko, heeft na de toespraak van Zelensky zelf aangekondigd zijn functie op te geven. Hij gaf daarbij geen verdere uitleg.
Ook de plaatsvervangend procureur-generaal van Oekraïne, Oleksi Symonenko, is uit zijn functie ontheven. Die beslissing zou "zijn eigen wens" zijn. Er wordt geen verdere reden gegeven.
Te duur ingekocht
Vjatsjeslav Sjapovalov, de onderminister van Defensie van Oekraïne, was de volgende die het veld moest ruimen: hij wordt al langer beticht van corruptie en heeft zijn ontslag vandaag ingediend. Sjapovalov zou voedsel voor de troepen voor veel te hoge prijzen hebben ingekocht.
De Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov noemde die beschuldigingen gisteren nog een lastercampagne. Vandaag is het ministerie van Defensie vol lof over het besluit van Sjapovalov om te vertrekken, waarmee hij het vertrouwen in het ministerie hoog zou houden.
Verder hebben staatssecretarissen Viacheslav Nehoda en Ivan Lukerya hun ontslag aangekondigd en zijn vijf regionale gouverneurs ontslagen.
Michajlo Podoljak, een belangrijke adviseur van president Zelensky, roemt de ontslagronde op Twitter. "Zelensky's personeelsbeslissingen getuigen van de belangrijkste prioriteiten van de staat. Niet de ogen sluiten", schrijft hij.
De Europese Commissie heeft positief gereageerd op de reeds genomen maatregelen om corruptie tegen te gaan, maar het is nog niet genoeg, zegt een woordvoerder. Zo moeten er garanties zijn voor donoren dat giften verstandig worden gebruikt.
Oekraïne werd voor de oorlog al geteisterd door corruptieschandalen, maar sinds het uitbreken van de oorlog gaat de aandacht vooral daarnaartoe. Zelensky lijkt - op een moment dat Oekraïne hoopt op de levering uit het Westen van meer zware wapens - met de reeks ontslagen het aanpakken van corruptie weer hoger op de agenda te zetten. Westerse bondgenoten hameren er geregeld op dat Oekraïne, los van de oorlogsinspanningen werk moet blijven maken van de strijd tegen corruptie.