Excelsior krijgt Volendam op de knieën en slaat gaatje met kelder eredivisie

Bekijk de samenvatting van Excelsior - FC Volendam

Op een koude Rotterdamse vrijdagavond heeft Excelsior een flink gaatje geslagen met de kelder van de eredivisie. Lang lieten de Rotterdammers FC Volendam in leven, tot Marouan Azarkan tien minuten voor tijd de beslissende 2-0 binnenschoot.

Excelsior verloor vorig weekend nog na bijna zestien jaar de Rotterdamse derby van Sparta. Door de overwinning op Volendam heeft het een geruststellend gaatje van zeven punten geslagen met de angstaanjagende drie onderste plekken. Onder meer met Volendam, dat in de tweede seizoenshelft directe degradatie moet gaan afwenden.

Goed begin 2023

Volendam begon 2023 zo goed, met overwinningen op SC Cambuur en RKC Waalwijk. De ploeg van trainer Wim Jonk verliet daardoor de laatste plaats en gaf zichzelf een beetje hoop op lijfsbehoud. Maar ook winnen op Woudestein was te veel gevraagd.

Smaakmaker Azarkan reageert na afloop van de 2-0 zege bij Eredivisie op Vrijdag:

Azarkan na winst op Volendam: 'Stoute ambitie is richting Europees voetbal'

Na een open beginfase waarin beide ploegen wilden aanvallen, kreeg Volendam als eerste wat grip op het duel. De bezoekers waren beter, maar toch was de eerste serieuze kans was voor Excelsior-aanvaller Reda Kharchouch, na een passje van Azarkan. Doelman Filip Stankovic stopte in de korte hoek.

Uit de daarop volgende hoekschop kwam Excelsior alsnog op voorsprong. De onfortuinlijke Volendammer Damon Mirani kreeg de bal in zijn gezicht, nadat Stankovic langs de bal was gevlogen, waarna de bal zo de eigen goal in stuiterde.

Excelsior kreeg door de goal net dat beetje vertrouwen dat nodig bleek voor controle over de wedstrijd. De Rotterdammers hadden de bal, kwamen sneller bij de vijandige goal - al was het niet echt gevaarlijk - en kwamen zelf nauwelijks meer in de problemen voor rust.

Azarkan viert de 2-0

Vlak voor rust vond er toch een klein wonder plaats voor het Volendamse doel. Toen Stankovic de inzet van Azarkan matig verwerkte, de bal in de rebound op miraculeuze wijze op de paal belandde in plaats van in het doel en Xavier Mbuyamba ternauwernood wegwerkte.

Trainer Jonk had ongetwijfeld duidelijke taal gesproken in de rust, want Volendam kwam vastberaden uit de kleedkamer na rust. Weer hadden de bezoekers, net als in het begin van de wedstrijd, meer de bal. Maar weer werd er nauwelijks een schot op doel gelost.

Genoeg mogelijkheden

Excelsior kreeg ook genoeg mogelijkheden, maar was ook slordig, waardoor het Volendam in leven hield. Met nog een kwartiertje te gaan, was het toch raak. De dribbel van Julian Baas die vrijwel het hele middenveld doorkruiste, was mooi. Zijn voorzet belandde voor de voeten van Azarkan die raak poeierde.

De VAR checkte nog of Kharchouch niet hinderlijk buitenspel had gestaan, maar dat bleek niet het geval. Een verlossende goal voor de ploeg van Marinus Dijkhuizen.

Het slotoffensief dat Volendam opende met nog vijf minuten te gaan, leverde geen grote kansen op. Sterker nog, in alle haast werd Volendam alleen maar slordiger en naarmate de blessuretijd wegtikte, zakte de Volendamse moed steeds verder weg. Volgende week treffen ze Ajax, in Amsterdam. Excelsior gaat naar FC Utrecht.