Na bijna 16 jaar wint Sparta eindelijk weer van Excelsior, in lauwe Rotterdamse derby

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - Excelsior

Dat derby's lang niet altijd garant staan voor goed voetbal is een gegeven. Aan strijd en spanning is meestal geen gebrek. In de Rotterdamse derby tussen Sparta en Excelsior was vanavond echter van beide geen sprake.

In een matige wedstrijd op Het Kasteel waren de kansen schaars. Maar net toen het publiek vrede leek te hebben met 0-0, schonk Joshua Kitolano Sparta in blessuretijd toch nog de zege: 1-0.

Angstgegner

Sparta is een van de verrassingen van dit eredivisieseizoen. Voor de WK-break verraste de ploeg van trainer Maurice Steijn al met een plek stevig in het linkerrijtje van de ranglijst en vorige week hervatte het de competitie met een knap gelijkspel in Eindhoven tegen PSV.

Dat het tegen Excelsior niet eenvoudig zou worden, was echter duidelijk. De laatste overwinning op de kleinste profclub van Rotterdam was namelijk al bijna 16 jaar geleden. Op 21 januari 2007 werd het 2-1.

Couhaib Driouch en Koki Saito vechten om de bal.

Sparta begon behoedzaam en omdat Excelsior afwachtte gebeurde er in de eerste helft niets noemenswaardigs. Pas na rust kon de eerste grote kans genoteerd worden, maar die was niet besteed aan Vito van Crooij.

Sparta drukte de tegenstander wel verder naar achteren en dat leverde een goede kans op voor Sven Mijnans, maar die stuitte op de prima Excelsior-doelman Stijn van Gassel.

Aan de andere kant was Reda Kharchouch dicht bij een treffer, maar zijn inzet werd gekeerd door Sparta-keeper Nick Olij. Met invallers Peer Koopmeiners en Mike van Duinen was Excelsior zelfs het gevaarlijkst.

Steijn: 'Heel mooi voor alle Spartanen dat we weer een keer van Excelsior winnen'

Zo zag doelman Olij een knap schot van Excelsior-aanvoerder Redouan el Yaakoubi maar net over de lat verdwijnen. Ook Koopmeiners, de jongere broer van Oranje-international Teun Koopmeiners, was gevaarlijk met een schot van afstand.

Blessuretijd

De wedstrijd die geen winnaar verdiende kreeg die toch. In blessuretijd kwam een doorgekopte lange bal zomaar voor de voeten van Kitolano, die Sparta zo toch nog de zege bezorgde (1-0).

Joshua Kitolano heeft Sparta in blessuretijd langs Excelsior geschoten.