Volendam klopt ook RKC en pakt na de winterstop al evenveel punten als ervoor

Bekijk de samenvatting van FC Volendam - RKC Waalwijk

Voor het WK pakte Volendam slechts zes punten, na de eerste twee duels na de winterstop is dat aantal al verdubbeld. De ploeg van trainer Wim Jonk was zaterdagavond thuis met 2-1 te sterk voor RKC Waalwijk.

Vorige week droeg de ploeg uit het vissersdorp de rode lantaarn al over aan Cambuur, dat met 3-0 werd verslagen. En met de zege op RKC sloop Volendam op de ranglijst ook voorbij Emmen, dat het zondag in een degradatiekraker tegen Cambuur mag opnemen.

RKC blijft na de nederlaag aan De Dijk op de elfde plaats staan. Het verschil met Volendam bedraagt nog maar zes punten.

Mats Seuntjens viert de openingstreffer

In de eerste helft raakte Volendam binnen één minuut tweemaal het aluminium. Eerst trof spits Robert Mühren de paal en een aanval later stond de lat een openingstreffer van Gaetano Oristanio in de weg.

Dubbele pech dus, maar Volendam had ook geluk dat het met elf man de rust haalde. Een snoeiharde en onbesuisde tackle van linksback Derry John Murkin op Julian Lelieveld werd door arbiter Bas Nijhuis slechts met geel bestraft.

Mbuyamba en Da Silva maken eerste profgoals

Na een kwartier in de tweede helft kwam RKC aan de leiding. Een voorzet vanaf rechts werd door een Volendam-verdediger van richting veranderd en viel zo prompt voor de voeten van Mats Seuntjens, die het eerste doelpunt voor zijn nieuwe club liet noteren (0-1).

Volendam viert een van de treffers tegen RKC

Welgeteld zes minuten duurde de Waalwijkse voorsprong. Toen kopte Xavier Mbuyamba de 1-1 binnen. Het was de eerste treffer in het profvoetbal voor de voormalig jeugdspeler van FC Barcelona en Chelsea.

Ook Florent Sanchez da Silva vierde zijn eerste profgoal. De Franse middenvelder, die in de jeugd van Olympique Lyon speelde, schoot Volendam tien minuten voor tijd op voorsprong (2-1). Mbuyamba maakte bijna nog de tweede treffer van zijn prille carrière, maar de 21-jarige verdediger kopte in blessuretijd op de paal.

Volendammer Oristanio: 'De scheidsrechter respecteerde mij niet altijd'

Het deerde de Volendamse supporters uiteraard niet, want enkele minuten later floot Nijhuis af. Voor het eerst sinds 2009 won Volendam een eredivisieduel waarin het op achterstand was gekomen.