Tientallen mensen in Brazilië aangeklaagd voor bestorming overheidsgebouwen
In Brazilië zijn 39 mensen aangeklaagd voor hun rol bij de bestorming van regeringsgebouwen op 8 januari in de hoofdstad Brasilia. Bij de bestorming drongen duizenden aanhangers van voormalig president Bolsonaro overheidsgebouwen binnen uit protest tegen de beëdiging van Lula da Silva als nieuwe president.
De verdachten worden vervolgd voor gewapende criminele samenzwering, het gewelddadig omverwerpen van de democratische rechtsstaat en het beschadigen van staatseigendommen. Onder meer de nieuwssite Globo bericht erover.
In de aanklacht staat dat het niet mogelijk was om aan te tonen dat de groep ook antiterreurwetten heeft overtreden. Een commissie van de Braziliaanse Senaat heeft bij de aanklager voorstellen ingediend voor straffen en schadeclaims tegen de bestormers.
De identiteit van de 39 aangeklaagden is niet bekendgemaakt.
In deze video legt NOS op 3 uit hoe Brazilië zo verdeeld is geraakt en wat er in aanloop naar de bestorming gebeurde:
Justitie heeft ook opgedragen eigendommen van de groep met een totale waarde van ongeveer 7 miljoen euro te bevriezen om het herstel van de aangerichte schade aan regeringsgebouwen mee te bekostigen.
Bij de bestorming vernielden aanhangers van oud-president Bolsonaro het presidentieel paleis, het Congres en het Hooggerechtshof. Bolsonaro heeft ontkend dat hij de onrust veroorzaakt heeft. De uiterst rechtse Bolsonaro verblijft momenteel in de Verenigde Staten.
Het Hooggerechtshof heeft al gezegd te gaan onderzoeken of de oud-president het geweld aangemoedigd heeft. Bolsonaro weigerde toe te geven dat Lula de verkiezingen had gewonnen. Hij vocht de uitslag aan en zaaide lange tijd twijfel over de betrouwbaarheid van elektronische stemmachines. Ten tijde van de rellen was hij overigens al in de VS.