President Lula
NOS Nieuws

Lula: leden veiligheidsdiensten medeplichtig aan bestorming

Leden van de veiligheidsdiensten in Brazilië zijn medeplichtig aan de bestorming van overheidsgebouwen in Brasilia van afgelopen weekend. Dat zegt de Braziliaanse president Lula, die aankondigde alle fanatieke aanhangers van zijn voorganger Bolsonaro te zullen verwijderen uit de veiligheidsdiensten.

"Er zijn veel medeplichtigen binnen de militaire politie, binnen de krijgsmacht", aldus Lula. "Ik ben ervan overtuigd dat de deur van het paleis is geopend om de betogers binnen te laten, omdat ik geen schade aan de deur heb gezien."

Zondag drongen duizenden radicale bolsonarista's het parlement, het Hooggerechtshof en het presidentieel paleis in de hoofdstad binnen en richtten daar grote vernielingen aan. Ze lieten zo hun onvrede blijken met de beëdiging van Lula als president. Uiteindelijk werd de menigte met traangas uiteengedreven door de oproerpolitie.

Een dag later rees de vraag hoe het had kunnen gebeuren en waarom de militaire politie niet harder had ingegrepen. Op beelden is te zien dat ordehandhavers maar weinig deden om de demonstranten tegen te houden. Sommigen maakten een praatje of gingen op de foto met betogers.

Het zal een moeilijke opgave zijn om de fanatieke Bolsonaro-aanhangers onder de leden van de veiligheidsdiensten te identificeren, zo lieten medewerkers van Lula weten. Maar er loopt al wel een onderzoek naar wat er precies is gebeurd die dag, om te achterhalen wie de bestorming toelieten.

Kort na de bestorming werd de gouverneur van het federaal district, een bondgenoot van Bolsonaro, al op non-actief gezet. Ook werd de hoogste veiligheidschef van het district, die onder Bolsonaro minister van Justitie was, direct ontslagen. Honderden betogers werden gearresteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl