OM: vermoedelijke veiligheidschef IS opgepakt in Arkel
In het Zuid-Hollandse Arkel is een 37-jarige man aangehouden die in de Syrische burgeroorlog een belangrijke rol zou hebben vervuld binnen de terroristische organisaties Jabhat al-Nusra en Islamitische Staat. Dat meldt het OM.
De verdachte wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Haag. Hij zou vanuit zijn functie bij IS hebben bijgedragen aan de oorlogsmisdrijven die de organisatie pleegde in Syrië. De Syrische man vroeg in 2019 asiel aan in Nederland en vestigde zich in 2020 in Arkel.
De man zou tussen 2015 en 2018 een leidinggevende functie hebben vervuld bij de veiligheidsdienst van IS. Daarvoor zou hij twee jaar dezelfde functie hebben gehad bij Jabhat al-Nusra. De man was onder meer verantwoordelijk voor het oppakken van mensen, zegt een woordvoerder van het OM.
Zware functie weegt mee
Hij zou beide posities hebben bekleed in en rond het vluchtelingenkamp Yarmouk in het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus. Volgens het OM zijn er geen aanwijzingen voor gepleegde strafbare feiten in of vanuit Nederland. Het gaat alleen om de periode tot 2018.
Het OM legt de man niet alleen lidmaatschap van een terroristische organisatie ten laste maar ook lidmaatschap van een criminele organisatie met als oogmerk het plegen van oorlogsmisdrijven. Dat doet justitie om hem zwaarder te kunnen straffen vanwege zijn hoge functie.
De verdachte was als veiligheidschef bij IS iemand die het beleid bepaalde en dus een van de mensen achter het doelmatig plegen van oorlogsmisdrijven, aldus het OM. Hij was niet de enige veiligheidschef van IS: de veiligheidsdienst van IS had leidinggevenden in meerdere regio's. Deze man was dus verantwoordelijk voor Yarmouk.
De buurvrouw van de Syrische man uit Arkel is compleet verbaasd:
Het is niet de eerste keer dat een Syriër die in Nederland verblijft wordt opgepakt op verdenking van een verleden bij Islamitische Staat of Jabhat al-Nusra.
In 2021 werd in het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie een 43-jarige Syriër aangehouden. Hij was volgens het Openbaar Ministerie betrokken geweest bij terroristische acties van Islamitische Staat en andere strijdgroepen in Syrië en Irak.
Ans Boersma
Een andere bekende zaak is die van Aziz A., ook wel bekend als de 'Balie-Syriër'. Hij werd in 2021 veroordeeld tot 15 jaar en 9 maanden gevangenisstraf vanwege het deelnemen aan een terroristische organisatie. Aziz A. had tussen 2011 en 2014 een hoge positie in terreurorganisatie Jabhat al-Nusra.
Aziz A. is ook de ex-vriend van de Nederlandse journalist Ans Boersma, die in 2019 Turkije uit werd gezet vanwege haar banden met de verdachte. Afgelopen juni oordeelde de rechtbank in Rotterdam dat Boersma in 2014 heeft gelogen over een visumaanvraag voor A. Boersma kreeg hiervoor geen straf opgelegd, vanwege de schade die ze heeft geleden door de zaak.
Syrische militie
Vorig jaar werd voor het eerst in Nederland een man aangehouden die het Syrische regime zou hebben gesteund.
De man wordt verdacht van het plegen van oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid. Hij zou lid zijn geweest van een prominente Syrische militie die aan de kant van het regime van president Assad vocht.
In augustus vorig jaar besloot de rechtbank dat er voldoende zwaarwegende redenen zijn om de verdachte langer vast te houden. De zaak is nog niet inhoudelijk behandeld.
Bekijk hier een reportage over Yarmouk uit 2018: