NOS Nieuws

Syriër opgepakt in Kerkrade op verdenking van oorlogsmisdaden

De politie heeft in Kerkrade een 34-jarige man aangehouden op verdenking van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid gepleegd in Syrië in 2013. De opgepakte man verblijft sinds 2020 in Nederland en had hier asiel aangevraagd. De verdachte wordt vrijdag in Den Haag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Hij wordt er verder van beschuldigd te hebben deelgenomen aan een internationale criminele organisatie. Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie kwamen aanwijzingen naar voren dat de man in januari 2013 in Syrië betrokken was bij de gewelddadige arrestatie van een burger, die later in gevangenschap gemarteld is.

Liwa al-Quds-militie

De Dienst Landelijke Recherche kreeg eind 2020 de tip dat de man lid zou zijn geweest van een prominente Syrische militie die aan de kant van het regime van president Assad vocht in de Syrische burgeroorlog. Het gaat om de Liwa al-Quds-militie, die nauw samenwerkt met de Syrische inlichtingendiensten en de Russische krijgsmacht.

De milities werden ingezet om demonstraties van burgers neer te slaan en om burgers op te pakken, schrijft de politie. Volgens het Openbaar Ministerie kan Liwa al-Quds worden aangemerkt als criminele organisatie die het plegen van internationale misdrijven tot doel heeft. Eerder is Islamitische Staat al aangemerkt als zo'n organisatie.

Veroordeling Duitsland

Het is de eerste keer dat in Nederland iemand die het Syrische regime zou hebben gesteund voor dergelijke verdenkingen wordt aangehouden, meldt de politie.

Vorig jaar werd in Duitsland een Syrische vluchteling, die werd herkend als handlanger van het Assad-regime, veroordeeld. Het was de eerste keer dat een rechter uitspraak deed tegen een Syriër voor misdaden die zijn gepleegd in opdracht van het Syrische regime.

Eyad A. kreeg een gevangenisstraf van 4,5 jaar voor medeplichtigheid aan misdaden tegen de menselijkheid. Hij werkte in een beruchte martelgevangenis in Damascus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl