Agenten bij drie boomhutten in Lützerath
NOS Nieuws

Politie gaat verder met ontruiming Duits bruinkooldorp

De Duitse politie is vanmorgen verdergegaan met de ontruiming van het gehucht Lützerath, dat actievoerders al twee jaar bezetten om te voorkomen dat er bruinkool wordt gewonnen. Gisteravond leek het erop dat de politie de hele nacht zou doorgaan met de ontruiming, maar uiteindelijk is vannacht toch een pauze ingelast.

Volgens de politie hebben sinds gisterochtend ruim tweehonderd actievoerders het bruinkooldorp "vrijwillig" verlaten, nadat gisteren al meerdere activisten het gehucht waren uit gezet.

Boerderij ontruimd

Het is onduidelijk hoeveel demonstranten nog in Lützerath zijn, doordat ze zich op allerlei verschillende plekken ophouden, zoals in moeilijk bereikbare boomhutten en in gebarricadeerde huizen.

Duitse media melden dat vanmorgen onder meer een voormalige boerderij is ontruimd. Agenten kwamen daar binnen door een gat te zagen in de toegangspoort. Vanuit een andere boerderij gooiden activisten volgens Duitse media verfbommen en vuurwerk naar de politie.

Energiebedrijf RWE wil in Lützerath, tussen Roermond en Keulen, een mijn aanleggen om bruinkool te winnen. Het bedrijf heeft de oorspronkelijke bewoners jaren geleden al uitgekocht. Toch woonden er de afgelopen ruim twee jaar permanent mensen in het dorp. Er werden huizen 'gekraakt' voor protestacties.

Volgens de minister van de deelstaat Noordrijn-Westfalen is de nieuwe bruinkoolmijn nodig om de energievoorziening van Duitsland veilig te stellen. Tegenstanders vinden dat de vervuilende bruinkoolwinning moet stoppen. Onder hen zijn ook Nederlandse klimaatactivisten.

Lützerath staat in Duitsland symbool voor de discussie tussen de soms botsende economische en klimatologische belangen:

Lützerath: het dorp dat het symbool is van het Duitse klimaatverzet

Eerder benadrukte de deelstaatminister dat de geplande mijn onderdeel is van een compromis tussen energiebedrijf RWE en de regering. De energiegigant krijgt toestemming om bruinkool te winnen in Lützerath en stopt in ruil daarvoor in 2030 met het winnen en gebruiken van kolen. Dat is acht jaar eerder dan wat de Duitse wet voorschrijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl