NOS NieuwsAangepast

Ontruiming bruinkooldorp Lützerath verloopt 'overwegend vreedzaam'

De Duitse politie is vanochtend begonnen met de ontruiming van het dorp Lützerath. Agenten hebben het hele gebied afgezet en niemand kan er zonder toestemming naar binnen. Ondertussen worden barricades verwijderd en activisten weggeleid.

Een politiewoordvoerder zegt tegen de Duitse omroep ZDF dat hij vooralsnog "zeer tevreden" is met het hoe de ontruiming verloopt. Alles verloopt volgens plan, laat hij weten, ondanks een onrustig begin van de dag waarbij stenen, vuurwerk en flessen naar agenten werden gegooid. Inmiddels is het een stuk kalmer in het dorp; activisten verlaten het gebied "vreedzaam en zonder weerstand", zegt de woordvoerder.

Vanochtend omschreef de politiechef van Aken de honderden activisten tegen persbureau DPA als een "gemengd gezelschap" dat overwegend vreedzaam is.

Tegen het eind van de ochtend werd het hele gebied afgezet. Niemand kon daarna nog zonder toestemming naar binnen. In de uren daarvoor had een grote politiemacht zich bij het bezette Duitse 'bruinkooldorp' verzameld.

Rond 08.30 uur begon de ontruiming:

Politie begonnen met ontruiming van 'bruinkooldorp' Lützerath

De politie van Aken riep eerder vanochtend op Twitter de betogers al op om geen geweld te gebruiken. "In Lützerath wordt met stenen en vuurwerk richting de hulpdiensten gegooid. Onze oproep: gedraag je vreedzaam."

Ook werd er door actievoerders met molotovcocktails gegooid, meldde het Twitteraccount. "Wees vreedzaam en geweldloos!"

Al ruim twee jaar wordt het dorp, niet ver van Roermond, door actievoerders bezet. Oorspronkelijke inwoners zijn er al lang weg. De betogers willen voorkomen dat de grond onder Lützerath wordt afgegraven voor de winning van bruinkool. De politie was gisteren al begonnen met het opruimen van de barricades.

De politie houdt er rekening mee dat de ontruiming weken kan duren. Volgens de politie hebben de honderden activisten die het dorp bezet houden zich goed voorbereid. Persbureau DPA schrijft dat komende zaterdag de bekende Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg het dorp wil bezoeken.

Ook Nederlandse betogers hebben zich bij het protest aangesloten. Een Nederlandse organisator zei deze week te verwachten dat er zo'n vijftig Nederlanders meereizen met de bus.

In deze video leggen we uit hoe het dorpje Lützerath uitgroeide tot symbool van klimaatverzet:

Lützerath: het dorp dat het symbool werd van het Duitse klimaatverzet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl