Lützerath luidt de leus die demonstranten op straat hebben gelegd
NOS Nieuws

Spanning stijgt in Duits 'kolendorp': ontruiming van Lützerath nabij

De Duitse politie maakt vandaag bekend wat er de komende week gaat gebeuren in het dorpje Lützerath, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De plaats, niet ver van Roermond, mag van de rechter worden gesloopt voor de aanleg van een mijn van energieconcern RWE. Dat bedrijf wil onder Lützerath bruinkool gaan winnen.

Waarschijnlijk begint de politie morgen met de ontruiming van het dorp en dus trekken activisten uit Duitsland en omgeving ernaartoe. Gisteren waren er volgens de Duitse politie zo'n 2000 demonstranten. Een van de initiatiefnemers zei tegen Der Spiegel te hopen dat ze het dorp nog zes weken kunnen behouden.

Gisteravond kwam het na afloop van een concert tot ongeregeldheden. "Een vreedzame manifestatie, waarbij de politie uiterst terughoudend optrad, is zonder begrijpelijke reden op gewelddadigheden uitgelopen", zegt de politie. Agenten werden met stenen bekogeld en er werden vernielingen aangericht. Een demonstrant is aangehouden. De Groene deelstaatminister van Economie en Klimaatbescherming Mona Neubaur heeft het geweld tegen de politie veroordeeld. Ze roept alle partijen op zich vreedzaam te gedragen,

Noodzakelijk

Lützerath wordt al ruim twee jaar door activisten bezet, om de uitbreiding van de al bestaande bruinkoolmijn Garzweiler te verhinderen. Er staan nog maar een paar huizen en de oorspronkelijke inwoners zijn allang uitgekocht door RWE, tevens eigenaar van het dorpje. Volgens het bedrijf is de kolenwinning noodzakelijk voor de energievoorziening. Duitsland is nog altijd zeer afhankelijk van kolen, zeker nu er fors minder Russisch gas geleverd wordt door de oorlog in Oekraïne.

Actievoerders bij de mijn bij Lützerath

Ook Nederlandse betogers hebben zich bij het protest aangesloten. Een Nederlandse organisator verwacht dat er later deze week zo'n vijftig Nederlanders meereizen met de bus.

"Het gebied is een soort Grand Canyon geworden", zei Frits ter Kuile van actiegroep Christian Climate Action vorige week in NOS Met het Oog op Morgen. Ook hij reist komende week af naar Lützerath. "Het is een heel mooi, lief dorpje. Het is een 'ho' zeggen tegen de kolenwinning en het verder stijgen van de temperatuur van de aarde en onze manier van leven."

De enorme machines van RWE hebben de laatste jaren veel meer dorpjes opgeslokt. Het bedrijf zegt dat het leveringscontracten heeft en dus de kolen wel moet winnen. Over een paar jaar, in 2030, stopt RWE met de kolenwinning in Duitsland. Maar tot die tijd mag het energieconcern in Lützerath kolen gaan winnen, zo is afgesproken met de Duitse overheid.

Zand strooien

Dat Ter Kuile afreist naar Lützerath is volgens hem ook om een beetje "zand te strooien in de enorme machinerie die de aarde opvreet". Dat er juist nu een energiecrisis is, is voor hem van ondergeschikt belang.

"We moeten zoeken naar een manier waarop de kinderen die over 100, 1000 of 100.000 jaar geboren worden ook nog een mooi leven op een levende aarde kunnen hebben. Dat gaat niet met een economie die de aarde letterlijk opvreet." Hij vindt dat het vooral minder moet. "Minder energie, minder grondstoffen, alles minder."

Twee Nederlandse milieu-activisten vinden dat de vervuilende bruinkoolwinning moet stoppen:

Milieu-activisten: 'Zolang wij op die berg zitten, kan de bruinkool niet gewonnen worden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl