NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 4/1: Emeritus paus Benedictus XVI herdacht • Eerste schatting vuurwerkschade

Goedemorgen! Vandaag wordt op verschillende plekken in Nederland emeritus paus Benedictus XVI herdacht. In Roermond, Amsterdam en Rotterdam worden missen opgedragen in zijn nagedachtenis.

Eerst het weer: vandaag begint bewolkt en nat. Daarbij waait het vrij krachtig tot hard uit het zuidwesten met vooral aan zee ook zware windstoten. Later vandaag wordt het vaker droog, neemt de wind af en breekt de zon soms door. Het is ronduit zacht met 13 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op verschillende plekken in Nederland wordt de op Oudejaarsdag overleden gepensioneerde paus Benedictus XVI herdacht. Zo worden in Roermond, Amsterdam en Rotterdam missen opgedragen voor de voormalige kerkvorst en kan op de apostolische nuntiatuur in Den Haag een condoleanceregister worden getekend.
  • Verzekeraars komen met hun eerste schatting van de vuurwerkschade tijdens de jaarwisseling. Tijdens de laatste jaarwisseling zonder coronamaatregelen en vuurwerkverbod, van 2019 op 2020, bedroeg de schade zo'n 16 miljoen euro. Ondanks een vuurwerkverbod in twaalf gemeenten ging er afgelopen Oud en Nieuw voor een recordbedrag aan vuurwerk de lucht in.

Wat heb je gemist?

Bij het Centrum Veilige Sport Nederland zijn het afgelopen jaar ruim 1400 meldingen van grensoverschrijdend gedrag binnengekomen. Dat is fors meer dan de jaren ervoor, toen het aantal meldingen rond de 800 schommelde. In 2021 waren het er 873.

Het gemelde gedrag was grensoverschrijdend op emotioneel, lichamelijk of seksueel gebied. Ongeveer 20 procent van de melders wil uiteindelijk naar de autoriteiten stappen. Het merendeel heeft betrekking op de amateursportwereld.

Het meldpunt denkt dat de toename te maken heeft met de toegenomen aandacht voor grensoverschrijdend gedrag. Daardoor voelen mensen zich vrijer om een melding te doen, zegt een woordvoerder, ook als de gebeurtenis al langer geleden plaatsvond.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit

Je oude huisdier klonen, daar kijken ze in China niet van op. Steeds vaker laten Chinezen hun hond of kat klonen, maar goedkoop is het niet.

Met klonen kun je je overleden huisdier nieuw leven inblazen

Fijne dag vandaag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl