Paus Benedictus XVI zwaait voor het laatst vanaf het balkon van de zomerresidentie in Castel Gandolfo
NOS NieuwsAangepast

Paus emeritus Benedictus XVI op 95-jarige leeftijd overleden

Paus emeritus Benedictus XVI, geboren als Joseph Aloisius Ratzinger in Beieren, is op 95-jarige leeftijd overleden. Het Vaticaan meldt dat hij vanmorgen om 09.34 uur is overleden in het Mater Ecclesiae-klooster in Vaticaanstad.

Vanaf maandag kunnen mensen afscheid nemen van de Duitse ex-paus. Zijn lichaam ligt dan opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek. Paus Franciscus leidt daar op 5 januari de begrafenisdienst.

Er is volop onduidelijkheid over wat er staat te gebeuren nu een gepensioneerde paus is heengegaan. Benedictus is de eerste in 600 jaar tijd die aftrad: er is geen protocol voor deze situatie. Over enkele uren laat het Vaticaan weten hoe de begrafenis eruit gaat zien.

'Speciaal gebed'

Het Vaticaan meldde woensdag al dat de gezondheid van Benedictus verslechterde. Paus Franciscus zei toen aan het einde van zijn algemene audiëntie dat Benedictus erg ziek was. Hij vroeg om voor hem te bidden.

"Ik zou jullie allemaal willen vragen om een speciaal gebed voor emeritus paus Benedictus, die in stilte de kerk ondersteunt", zei Franciscus.

De Duitser was paus van 2005 tot 2013. Zijn leiderschap werd overschaduwd door misbruikschandalen binnen de Room-Katholieke Kerk. Hij veroordeelde openlijk het seksuele misbruik van minderjarigen door geestelijken en sprak onder meer in de VS met slachtoffers, maar kreeg het verwijt dat hij veel te zacht heeft opgetreden.

Erkenning fouten

In februari dit jaar gaf Benedictus per brief toe dat de katholieke kerk fouten heeft gemaakt bij de aanpak van seksueel misbruik toen hij aartsbisschop van München en Freising was. Benedictus stond tussen 1977-1982 aan het hoofd van het bisdom, toen nog als kardinaal Joseph Ratzinger. In die periode zijn bijna 500 gelovigen misbruikt, het merendeel jongens.

Benedictus woonde de laatste jaren van zijn leven in een verbouwd klooster in de tuinen van het Vaticaan. Daar wijdde hij zich aan meditatie en gebed.

De paus emeritus koos ervoor zijn pauselijke naam te behouden en bleef in het wit gekleed gaan. Benedictus trad nog zelden in de openbaarheid, maar schreef wel en gaf ook interviews.

In deze video zie je een samenvatting van zijn tijd als paus:

'Moderne samenlevingsvormen bedreigen het huwelijk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl