Benedictus XVI in juni 2020
NOS Nieuws

Benedictus erkent fouten kerk bij aanpak misbruik, maar zwijgt over zichzelf

Emeritus paus Benedictus XVI geeft toe dat de katholieke kerk fouten heeft gemaakt bij de aanpak van seksueel misbruik toen hij aartsbisschop van München en Freising was. In de brief waarin hij dat doet gaat hij niet concreet in op de rol die hij heeft gespeeld.

In een rapport dat in opdracht van het bisdom door een advocatenkantoor werd gemaakt, staat dat in de naoorlogse periode in dit bisdom zeker 497 gelovigen slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Het merendeel daarvan waren jongens.

Benedictus stond tussen 1977-1982 aan het hoofd van het bisdom, toen nog als kardinaal Joseph Ratzinger. De onderzoekers verwijten hem dat hij in zeker vier gevallen nalatig is geweest.

Zo was er het geval van een priester die in een ander bisdom misbruik had gepleegd. Hij werd naar München overgeplaatst voor therapie, maar kon daar als priester doorgaan met het plegen van misbruik. De onderzoekers spoorden getuigen op die verklaarden dat Ratzinger hoogstwaarschijnlijk van de voorgeschiedenis wist.

Vergiffenis

De nu 94-jarige Benedictus schrijft in een reactie op het rapport dat het misbruik en de fouten die "op verschillende plaatsen tijdens mijn mandaat" hebben plaatsgevonden hem kwellen.

Maar hij vraagt zich ook af of hij God daar vergiffenis voor moet vragen. Hij zegt ook dat God zijn uiteindelijke rechter zal zijn. "Binnenkort zal ik het finale oordeel over mijn leven horen", schrijft de voormalige paus, die al erg verzwakt is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl